Zagrebački fraternalistički festival ispunio je sva očekivanja

14 min čitanja

Priznanja sudionicima dodijelio je ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović, a Ivo Jelušić, predsjednik UO HMI i izaslanik predsjednika Sabora RH Josipa Leke uručio je prigodni dar i posebno priznanje glavnom predsjedniku HBZ-a Bernardu M. Luketichu za njegovih 35 godina uspješnog vođenja Zajednice 

 

Tamburaši festival Kulturne federacije mladih Hrvatske bratske zajednice Amerike: stotine i stotine mladih izvođača, mahom četvrte generacije potomaka hrvatskih iseljenika iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, članova Podmlatka Hrvatske bratske zajednice, odjeveni u hrvatske narodne nošnje, na pozornici Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 6. srpnja 2013. pjevaju – Lijepu našu, The Star Spangled Banner i O Canada! – hrvatsku, američku i kanadsku himnu!
Tako je počeo 47th Annual Croatian Fraternal Union Junior Tamburitza Festival. Program se odvijao od 15 do 20 sati 6. srpnja 2013. pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH i zajedničkoj organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Kulturne federacije mladih Hrvatske bratske zajednice SAD-a i Kanade.
Nastupilo je 15 ansambla iz Amerike i Kanade u pratnji prijatelja iz Ogulina pred brojnim gledateljstvom i uzvanicima iz javnoga života Republike Hrvatske i glavnoga grada Zagreba, kojima su se pridružili Zajedničari u pratnji svojih prijatelja.
Izaslanik predsjednika Sabora RH, saborski zastupnik Ivo Jelušić, izaslanica pokrovitelja predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića Darija Krstičević, predstojnica Državnoga ureda za Hrvate izvan Hrvatske, u ime gradonačelnika Milana Bandića njegova zamjenica Vesna Kusin,uvijek dragi gost fra Josip Bebić, ravnatelj inozemne pastve Katoličke Crkve u Hrvata i niz ostalih uglednika.
Lajkalo se na Facebooku s mobilnih aplikacija, twitalo se … Bio je to prizor koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim – stotine djece iz Amerike pjeva iz srca na pozornici prepune glazbene palače Vatroslava Lisinskoga. 

Voditelja festivalskoga programa Ivana Begga u Lisinskome je predstavio glavni tajnik i dugogodišnji rizničar HBZ-a Edward W. Pazo. Ivan Begg je aktualni tajnik Kulturne federacije mladih HBZ, koji izvrsno poznaje djelatnost ansambala, što se vidjelo tijekom odvijanja Festivala. Blagoslov svim sudionicima udijelio je biskup gospićko-senjski mons. Mile Bogović, čestitavši roditeljima i vodstvu Hrvatske bratske zajednice na ustrajnosti njegovanja nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta hrvatskog iseljeništva na sjevernoameričkom kontinentu, još od osnutka HBZ-a 1894. 

Uz Donalda Weakleya, predsjednika Kulturne federacije mladih HBZ-a, pozdravne govore održali su ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Vesna Kusin. U ime pokrovitelja predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića govorila je Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske. Poticajani govor održao je Bernard M. Luketich, glavni predsjednik Hrvatske bratske zajednice. U ime predsjednika Sabora Republike Hrvatske Josipa Leke govorio je saborski zastupnik Ivo Jelušić, ujedno i domaćin budući je aktualni predsjednik Upravnoga odbora HMI-ja, otvorivši Festival.
Počasnu dirigenticu 47. Tamburaškog festivala Kulturne federacija mladih 2013.,Katarinu Lukačević iz Clevelanda, predstavio je predsjednik Kulturne federacije mladih Donald Weakley. Potom je uslijedio fascinantni prvi skupni nastup svih sudjelujućih zborova pod njenim ravnanjem otpjevavši najprije skladbu Rukavice, potom Dom te domaću popjevku Na Sleme.

Na 47. tamburaškom festivalu Kulturne federacije mladih Hrvatske bratske zajednice Amerike, pred prepunim gledalištem Lisinskog, nastupilo je 15 ansambala iz SAD-a i Kanade te jedan iz Hrvatske, počevši od 15 do 20 sati. Grupe, prema tradicionalnim pravilima KFM HBZ-a nastupale su ranije utvrđenim redoslijedom po 12 minuta U višesatnom raznolikom programu, u čijem su glazbenom i plesnom repertoaru dominirali dragulji hrvatske tradicijske kulture, prvi su nastupili članovi ansambla Hoosier Strings Junior Tamburitzans (Merrillville, Indiana), koje vodi glazbenik John Pruzin i koreografkinja Carol Lyons. Mladi plesači i pjevači, pretežito četvrti i peti naraštaj američkih Hrvata podrijetlom iz okolice Karlovca, pokazali su izvrsnu izvedbenu energiju, stjecanu na tjednim probama u Hrvatskome domu iz Merrillvilla.
Živopisni Merrillville, smješten u Lake Countyju, gradić je veličine Varaždina, u kojemu su naši ljudi prisutni još od 19 stoljeća, donijevši sa sobom preko oceana kulturno naslijeđe koje u 21. stoljeću ondje afirmiraju njihovi praunuci i brojni drugi entuzijasti okupljeni oko HBZ Lodge 170. Lodga 170 u Merrillville, u saveznoj državi Indiani, djeluje 106 godina i može se smatrati središtem kulturnog i duhovnog života tamošnje hrvatske zajednice.
Drugi je nastupio razigrani mladi ansambl Hrvatski Tanac Junior Tamburitzans (Pittsburgh, Pennsylvania), koji je utemeljen u jesen 2001. Uvježbani ansambl na Festivalu KFM HBZ-a nastupa desetak godina s misijom njegovanja plesnih narodnih običaja i hrvatske glazbene baštine. Članovima Hrvatskoga tanca umjetnički voditelj je renomirani folklorist podrijetlom iz Zagreba Željko Jergan.
Osmišljeni i atraktivni program izveo je potom, kao treći, znani nam zbor St. George Junior Tamburitzans (Cokeburg, Pennsylvania), čiji umjetnički tim čine cijenjeni folkloristi i glazbenici kao što su Marlene Luketich-Kochis, Dan Kochis, Bernadette Luketich-Sikaras i Derek Hohn. Ansambl djeluje 63 godine, a nosi simbolično ime po crkvi Sv. Juraja iz Ogulinskoga Zagorja iz kojega potječu doseljenici iz pensilvanijskoga Cokeburga. Naraštaji ljubitelja hrvatske glazbene baštine iz Cokeburga redovito na godišnjem Festivalu KFM HBZ-a pokazuju svoje ponajbolje koreografije od samog početka ovog atraktivnog tamburaškog pokreta mladih u Americi.
Odlični kolaž hrvatskih narodnih plesova i pjesama priredili su, nastupivši četvrti, mladi iz savezne države Ohio. Pedeset i jednu godinu ondje djeluju Happy Hearts Junior Tamburitzans (Youngstown, Ohio) iliti Vesela srca iz Youngstowna,čiji naraštaji djece redovito nastupaju na etno festivalima. Glazbene su im voditeljice šarmantne DeGina Bowman i Christian Mikusevich, dok je koreografkinja Julana Mikusevich Bowman, koje su izrasle iz ansambla, postavši mu nakon školovanja, glavne umjetničke figure.
Nakon mladih iz Youngstowna uspješno je nastupio, kao peti, desetak godina mlađi ansambl Okolica Junior Tamburitzans (Pueblo, Colorado), koji djeluje 38 godina tj. od 1975. Glazbeni pedagozi su im Christopher Harrington i Tessa Coy, koreografkinja Linda Kopeman Gravelle, a učitelj hrvatskoga jezika je Steve Pavicich.
Radošću folklorne scenske ekspresije, odisao je jedan od najmlađih ansambla čiji su izvođači nastupili kao šesti – Sacred Heart Junior Tamburitzans (McKeesport, Pennsylvania) iliti Presveto srce iz pensilvanijskoga McKeesporta koji djeluje 21 godinu, zahvaljujući svom utemeljitelju Ivanu Beggu, koji je, uz ine funkcije, i aktualni tajnik KFM HBZ-a. Glazbeni je voditelj ansambla Dan Shebetich, dok su koreografkinje Bryann Begg i Beth Cindric Steele. Ansambl redovite tjedne probe s djecom održavaju u funkcionalnom Hrvatskom domu Dobrotvor u McKeesportu, smještenom u okrugu Allegheny.
Ansambl Rankin Junior Tamburitzans (Rankin, Pennsylvania) drugi je put u Hrvatskoj u svojoj 54. godišnjici uspješnog djelovanja, a u Lisinskom je odlično nastupio kao sedmi. Ansambl uvježbava raznoliki program narodnih plesova i pjesama u vlastitom Hrvatskom domu u Rankinu, koji je inače središte kulturnog života hrvatskih iseljenika toga dijela Amerike. Glazbeni voditelji ansambla su Gordon i Evelyn Mann, a koreografi su Bob Pollack i Julie Horgas.
Scenskom odvažnošću i vještim plesačkim i pjevačkim umijećem istakli su se članovi Folklore Group Jadran (Toronto, Ontario) iz Kanade, čije brojno članstvo na ustrajnu radost scenske igre potiče župno i roditeljsko vijeće hrvatske etničke župe Naše gospe kraljice Hrvata iz Toronta. Župni folklorni ansambl, koji je nastupio kao osmi, trenutačno ima 95 mladih i u ovom sastavu djeluje 12 godina, dok je sama tamburaška sekcija FG Jadran znatno starija i 44 godine uspješno okuplja mlade hrvatskog podrijetla koji obožavaju tamburaško glazbovanje. Tamburaše je u Torontu prije nepunih pola stoljeća potakao na organizirano kulturno djelovanje ondašnji župnik Josip Gjuran, dok je mlađu plesnu grupu okupio župnik Valent Bogadi.
Sv. Lovro Junior Tamburitzans (Steelton, Pennsylvania) priredili su pravi folklorni dragulj izvevši, kao deveti sudionici, gradišćansko hrvatske plesne narodne običaje i pjesme iz Slovačke, točnije iz hrvatskoga sela Čunova Va čunovskom gornjem kraju. U ansamblu djeluju djeca, čiji su preci u Steelton stigli potkraj 19. stoljeća lančanom migracijom iz okolice Karlovca, točnije Vivodine pa im je folklorni i tamburaški sastav dobio ime po zavičajnom zaštitniku Vivodine sv. Lovri. Umjetnička voditeljica ansambla je Marija Krpan Kuren i Rick Vukmanić, koje ističu gorljivost roditeljske organizacije bez čije potpore bi bilo teško ostvariti ovo gostovanje u Hrvatskoj. Muzikalnošću i zavidnim vokalnim umijećem odlikovali su se članovi najbrojnijeg ansambla, koji je nastupio u Zagrebu kao deseti u nizu, Cleveland Junior Tamburitzans (Cleveland, Ohio) – čiji umjetnički tim čine priznati glazbenik Tom Salopek te koreografkinja i dirigentica Katarina Lukačević.
Mladi tamburaši Croatian Junior Tamburitzans (St. Louis, Missouri) nadahnuto su pjevali i plesali, nastupivši kao jedanaesti, slijedeći tradiciju svojih prabaka i pradjedova koji su u St. Louis-u osnovali kulturno društvo za Pomladak HBZ-a još davne 1935. U veljače 1961. Ivan i Anna Lušičić ponovo su aktivirali rad tog drevnog hrvatskog kulturnog društva, u kojem trenutno nastupa peti naraštaj te cijenjene obitelji. Utemeljiteljica društva Anna Lušičić Deranja je 14. ožujka 2013. proslavila 102 rođendan, a osobito se ponosi nastupom ovog naraštaja pjevača, plesača i svirača na Festivalu u Zagrebu. Ansambl uspješno izvodi, kao što smo vidjeli i u Lisinskom, narodne plesove i pjesme iz svih hrvatskih regija te posjeduje bogatu riznicu narodnih nošnji, zahvaljujući izvrsnoj potpori roditeljske organizacije te nadasve velečasnog Stjepana Pandžića, koji im osigurava prostor za tjedne probe u dvorani crkve sv. Josipa. Glazbeni direktor ansambla je Danijel Lušičić, stariji, dok su koreografkinje Linda Lušičić Bilich i Kathy Katich Zust. Umjetničkom timu se pridružuju i Dave Dopuch i Nick Garcia. Upraviteljica i glazbena direktorica je Eleonora Lušičić Eaves, koja je bila prva žena kojoj je pripala čast počasne dirigentice Festivala i to godine 1977. Uz ovaj ansambl se veže niz zanimljivosti iz hrvatske kulturne povijesti na sjeverno-američkom kontinentu, uključujući i onu da su mladi tamburaši iz Croatian Junior Tamburitzans (St. Louis, Missouri) nastupali i na prvom Tamburaškom festivalu Kulturne federacije mladih HBZ-a održanom 1967. godine u okrugu Cook County na pozornici nekadašnjeg Dječjeg doma u predgrađu Chicaga u gradiću Des Plaines.

American Croatian Waukegan Tamburitzans (Waukegan, Illinois) pokazala je, nastupivši dvanaesta u nizu, odličan folklorni program koji je s članovima ansambla uvježbala glazbena direktorica Julie Hughes i koreograf Jason Ottmann te asistentica Jennifer Cobb.

KUD Sv. Juraj iz Ogulina jedini je ansambl iz Hrvatske kojem je pripala čast da nastupi u KD V. Lisinskog na 47. festivalu kao trinaesti sudionik, budući da su članovi fraternalističkog ogulinskog ogranka HBZ Frankopan.

American Zagreb Junior Tamburitzans (Cleveland, Ohio) proslavila je 56. godišnji koncert u SAD-u 14. travnja 2013., te domovinski u Lisinskom na 47. festivalu, nastupivši kao četrnaesti. American Zagreb Junior Tamburitzans je među osnivačima Kulturne federacije HBZ, koju je osnovalo 5 najstarijih hrvatskih društava u Americi. Glazbeni voditelj ansambla je Thomas Salopek, a koreografkinja je Debbie Jennings Faraguna i pomoćna koreografkinja Sandy Kauzlarić, dok su, uz Mathewa Kučmanića, asistentice Marija Jamsek i korepetitorica Ariana Kosta.

Izvrsni nastup ostvarili su članovi ansambla Jadran Junior Tamburitzans (Aliquippa, Pennsylvania), koji na ovom festivalu slavi 55 jubilej uspješnog djelovanja, nastupivši uspješno kao petnaesti sudionik. Ansambl je bio među osnivačima Kulturne federacije mladih i od početka nastupa na godišnjim festivalima, dok se ovaj naraštaj tamburaša posebno raduje što će prvi put vidjeti hrvatske regije čije tradicijske vrijednosti godinama promiče u multikulturnom mozaiku SAD-a. Zbor održava tjedne probe u Hrvatskom centru u Aliquippi, smještenom u Beaver Countyju. Koreografije priređuje Terry Vučina Rocca, dok je glazbena voditeljica Ashley Ellis, čija je vrijedna asistentica Katie Bushaw. Jadran postiže izvrsne uspjehe, poput ovog zagrebačkog, zahvaljujući odličnom upravljanju roditeljskog vijeća.
Finale, odnosno nastup glazbenih voditelja, koreografa i pomoćnih voditelja svih grupa pod vodstvom gostujuće dirigentice Katarine Lukačević bilo je zaista fantastično.

Uslijedila je podjela priznanja sudionicima, koje je dodijelio ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović. Ivo Jelušić, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske matice iseljenika i izaslanik predsjednika Sabora RH Josipa Leke uručio je prigodni dar i posebno priznanje glavnom predsjedniku HBZ-a Bernardu M. Luketichu za njegovih 35 godina uspješnog vođenja Zajednice, kako u poslovnom tako i kulturnom životu te naše najutjecajnije iseljeničke organizacije u svijetu.

Tekst: Vesna Kukavica; Fotografije: Ratko Mavar

Opširniji tekst i fotografije na Facebooku HMI

Podijeli ovaj članak
Skip to content