Zagrebačka filharmonija koncertom najavljuje turneju po Velikoj Britaniji

3 min čitanja

U Velikoj Britaniji  će ovaj orkestar nastupiti nakon gotovo 50 godina. Uoči nadolazeće turneje, na koncertu u Lisinskom u sklopu svojeg Crvenog ciklusa predstavit će neke od skladbi koje će izvoditi

 

 

Uoči turneje po Velikoj Britaniji, Zagrebačka filharmonija https://www.zgf.hr/ nastupit će u petak, 1. travnja, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod ravnanjem Jana Lathama Koeniga i predstaviti dio skladbi kojima će na turneji promovirati kulturno ozračje i raznolikost orkestra i Hrvatske.

Kako se ističe u najavi, Zagrebačka filharmonija uskoro kreće na turneju po Velikoj Britaniji, gdje će ovaj orkestar nastupiti nakon gotovo 50 godina. Uoči nadolazeće turneje, na koncertu u Lisinskom u sklopu svojeg Crvenog ciklusa u petak, predstavit će neke od skladbi koje će izvoditi na turneji.

Publika će tako imati priliku čuti skladbe za glas i orkestar Dore Pejačević Preobraženje, Ljubavnu pjesmu, i Dvije leptirove pjesme, a zatim slijedi Koncert za violinu i orkestar u d-molu Jeana Sibeliusa, te ulomci iz opera Richarda Wagnera, Kas Walküra, Predigra i Izoldina ljubavna smrt, kao i Uvetira operi ‘Majstori pjevači’.

Orkestrom će ravnati maestro Jan Latham Koenig, osnivač i umjetnički ravnatelj Festivalskog orkestra Britten-Šostakovič, od 2011. godine glavni dirigent moskovske Nove opere Kolobov kao prvi Britanac na toj funkciji, te od 2013. godine voditelj njezina umjetničkog odbora.

Kao solistica uz orkestar će nastupiti sopranistica Marija Vidović i britanska violinistica Tamsin Waley Cohen, koja je dosad nastupala s, između ostalog, Kraljevskom filharmonijom, Londonskom filharmonijom te orkestrima BBC-a.

U knjizi “Hrvatska umjetnička popijevka” autorica Koraljka Kos skladateljicu Doru Pejačević ističe kao jednu od najzaslužnijih za pojavu skladbi za glas i orkestar na našem tlu. Koncert za violinu i orkestar u d-molu Jeana Sibeliusa jedan je od najčešće izvođenih i snimanih koncerata violinskog repertoara, koji samo od početka 21. stoljeća bilježi pedesetak diskografskih izdanja. Popularni Kas Walküra javlja se na početku III. čina Wagnerove opere Walkire, dok se Predigra i Izoldina ljubavna smrt iz opere Tristan i Izolda često spominje kao jedan od kamena temeljaca u razvoju klasične glazbe.

Uoči koncerta, u 19 sati, u predvorju Velike dvorane održat će se predkoncertni razgovor na kojem će ugledni gosti podijeliti s publikom uvod u svoj umjetnički doživljaj ovotjednog koncerta Zagrebačke filharmonije. (Hina)

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content