Zagrebačka blagdanska ozračja

2 min čitanja

Etnografska monografija Zagrebačka blagdanska ozračja : Slavlja, priredbe, zabave na početku 20. stoljeća autorice Aleksandre Muraj sastoji od 14 poglavlja te popisa literature i izvora. Sadrži dvadesetak dokumentarnih fotografija s podacima o njihovu izvoru

Etnografska monografija Zagrebačka blagdanska ozračja: Slavlja, priredbe, zabave na početku 20. stoljeća autorice Aleksandre Muraj promovirana je ovih dana u glavnom gradu Hrvatske. Knjiga ima 254 str. i mnoštvo magičnih fotografija.
U knjizi “Zagrebačka blagdanska ozračja” opisuje se jedan od aspekata života stanovnika Zagreba: običaji uz pojedine blagdane kao i neke od praksi provođenja slobodnog vremena. Odabrana su ona javna slavlja i priredbe u kojima je sudjelovala većina predstavnika različitih društvenih slojeva. Vremensko je težište na opisu pojava iz prva dva desetljeća 20. stoljeća, no gdjegod je to moguće autorica se osvrće i na zbivanja u prethodnim razdobljima.
Takvim je postupkom propitivala o starosti pojedinih pojava, prepoznajući višestoljetne tradicije i novije prakse. Pri tome je autorica uzela u obzir i postanak i slavljenje pojedinih blagdana u širem europskome kontekstu. Nije zanemarila ni blagdanske tradicije ruralnoga stanovništva zagrebačke okolice uočavajući procese uzajamnih interakcija između grada i sela.
Rukopis se sastoji od 14 poglavlja te popisa literature i izvora. Sadrži dvadesetak dokumentarnih fotografija s podacima o njihovu izvoru.
Budući da u domaćoj znanstvenoj produkciji gotovo i nema djela koja se bave urbanom etnografijom minulih razdoblja, ovom studiozno napisanom knjigom ta bi se praznina počela ispunjavati. Sveobuhvatni prikaz jednog od aspekata u životu heterogenog stanovništva grada nesporni je doprinos razumijevanju gradske svakidašnjice, a ujedno i prilog (kulturnoj) povijesti Zagreba.
Knjigu možete kupiti putem interneta.
(www.mvinfo.hr)

Podijeli ovaj članak
Skip to content