XXVIII. DANI HRVATSKOGA PUČKOG TEATRA U HERCEGOVCU

4 min čitanja

24. i 25. veljače 2023. u Hercegovcu su održani XXVIII. Dani hrvatskoga pučkog teatra. Radi se o festivalu kazališnog amaterizma koji od 1995. godine uspješno okuplja kazališne skupine autohtonih hrvatskih zajednica, iseljenih Hrvata i domovinske Hrvatske, a pod pokroviteljstvom je Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Hercegovac. Organizator i domaćin je Hrvatska čitaonica Hercegovac, a suorganizator Hrvatska matica iseljenika.

Hrvatski seljački dom do posljednjeg mjesta bio je ispunjen mnogobrojnom publikom i uglednim uzvanicima. Svečano otvorenje Festivala uveličala je Pjevačka skupina Hrvatske čitaonice Hercegovac, a uslijedili su pozdravni govori predsjednice Hrvatske čitaonice Hercegovac Zrinke Cjetojević, voditeljice Projekta Hrvatske matice iseljenika Nives Antoljak i načelnika Općine Hercegovac Bore Bašljana. XXVIII. Dane hrvatskoga pučkog teatra otvorio je župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić. Svi su se složili da se radi o hvalevrijednoj manifestaciji koja je malo moslavačko selo, Hercegovac, uvrstila na kulturnu kartu Europe, a vrijedni domaćini stvorili su prepoznatljivo, ugodno ozračje u koje se dragi gosti uvijek rado vraćaju. Kao i svih proteklih godina, prvu predstavu izvela je Pučka scena. Krađa, svađa itd. je 127. premijerna izvedba nastala u Hrvatskoj čitaonici od njezina osnutka 1921.. Autor teksta je Miroljub Nedović, a redateljica Natalija Lacina. HKC „Bunjevačko kolo“ iz Subotice izveo je novu predstavu Marjana Kiša, Tamburaški oproštaj, prepunu smijeha, emocija i pjesme.

Veseli nas dolazak novih članova u ovu veliku kazališnu obitelj. Hrvatski teatar München „Maska“ predstavio nam se prvi put psihološkom dramom o najpoznatijem izdajniku u povijesti kršćanstva Pasija Jude Iškariotskoga. Autor teksta i redatelj je Marko Jukić. Uspješna komedija Taksimetar nastala je prema tekstu Gorana Vojnovića i u koprodukciji Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik i Gradskog kazališta mladih Vitez. Upoznavanje različitih profila ljudi i suočavanje sa surovom realnošću doveli su taksista Romana do preispitivanja vlastitog života i životnih odluka. Prema tekstu Stanislava Stratieva i u režiji Michala Babiaka, posljednju predstavu Festivala izveli su glumci Piccolo teatra iz Starog Grada. Komedija govori o apsurdnosti birokracije Neko mi mak’o sako. Nakon toga publika je pogledala kratku kazališnu izvedbu nastalu na kazališnoj radionici koja Festivalu daje i edukativno obilježje. U njoj su sudjelovali pojedini članovi svih pet kazališnih skupina, a voditelj radionice bio je Anto Bilić, intendant HAK-a Travnik. Osim sudionika, manifestaciji su prisustvovali predstavnici kazališta iz Županje, Slavonskog Broda, Bjelovara i Zeline. Dogovorena su mnogobrojna gostovanja i daljnja suradnja.

O Danima hrvatskoga pučkog teatra mnogi su pisali i govorili kao svetkovini kazališnog amaterizma, vraćanju sebi i korijenima, oazi za glumce amatere i velikoj kazališnoj obitelji. Prikazano je više od 150 predstava, svoja umijeća predstavili su glumci amateri 39 kazališnih skupina Mađarske, Austrije, Slovačke, Njemačke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Rumunjske i Crne Gore te mnogi iz Hrvatske. Pokazali su zajedništvo, posebnu energiju i iskrenu ljubav u stvaranju i igranju predstava. Poticaj za daljnja stvaranja daje im neizmjerna radost igranja i pljesak publike. I Hercegovac dijeli istu tu ljubav, isti žar i vjerujemo da će i dalje okupljati zaljubljenike u kazalište i davati doprinos u očuvanju zajedničke nam hrvatske riječi, kulture i tradicije.

Tekst: Zrinka Cjetojević

Slike: Hrvatska čitaonica Hercegovac

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content