X. Dani plesa posvećeni Miji Čorak Slavenskoj

4 min čitanja

Na rodnoj kući postavljena je spomen-ploča, a u suradnji s plesnom pedagoginjom i publicisticom Majom Đurinović tiskana je monografiju o Slavenskoj, održane su razne izložbe, predavanja, plesne večeri i razgovori s nekadašnjim učenicama Slavenske

Postavljanjem cvjetnog vjenčića na spomen-ploču Mije Čorak Slavenske u Starčevićevoj ulici u Slavonskom Brodu počelo je obilježavanje jubilarnih 10. Dana plesa posvećenih velikoj hrvatskoj i svjetskoj balerini, koja je rođena u Brodu na Savi 16. veljače, prije 97 godina, a preminula u Los Angelesu 5. listopada 2002.
Kako bi otrgnuli od zaborava veliku svjetsku balerinu, Slavonski Brod i KKD I.B. Mažuranić, uz potporu Ministarstva kulture, tijekom proteklog desetljeća trudili su se upoznati sugrađane s prvom primabalerinom koja je rođena u Brodu na Savi, a koja je spletom okolnosti rano otišla iz Broda, ostvarila svjetsku karijeru i nikada se nije vratila. Da je Mia važan dio brodske i hrvatske povijesti, podsjetio je zamjenik gradonačelnika Zoran Ivanović koji je položio vjenčić na Mijinu rodnu kuću rekavši: “Takvi nas ljudi najčešće i određuju. Djeca gledaju uzore, a Mia kao jedna od tri najveće balerine 20. stoljeća i danas je uzor balerinama”. Iako je više puta isticala kako se boji da će biti zaboravljena, Mia je sve poznatija današnjim sugrađanima, a Dani plesa popularizirali su ovu umjetnost, pa je proteklih godina ovaj Grad iznjedrio 15-ak plesnih skupina koje okupljaju oko 300 djece koja plešu sve, od klasičnog do suvremenih plesnih izričaja. To posebno veseli ravnatelja KKD-a Hrvoja Špicera, od početka uključenog u organizaciju Dana posvećenih Slavenskoj. “Ples je krhka umjetnost, stara koliko i sam čovjek, ples slavi ritam, a ritam je pokret. Bez njega ničega nema. Ritam je život”, kaže Špicer te podsjeća i kako je tijekom proteklog desetljeća dosta toga učinjeno kako bi se sačuvalo sjećanje na plesnu umjetnicu čije je ime upisano u deset enciklopedija.
Na rodnoj kući postavljena je spomen-ploča, a u suradnji s plesnom pedagoginjom i publicisticom Majom Đurinović tiskana je monografiju o Slavenskoj, održane su razne izložbe, predavanja, plesne večeri i razgovori s nekadašnjim učenicama Slavenske. “Posebno mi je drago što su Dani plesa odjeknuli u plesnim krugovima izvan Broda. Dva puta je gostovao baletni ansambl HNK iz Splita i dva puta balet iz Zagreba, a zahvaljujući Slavenskoj, u Brod smo uspjeli dovesti “Labuđe jezero”, podsjeća Špicer vjerujući kako će s godinama plesne skupine prerasti u pravu plesnu školu, koja će možda ponovo iznjedriti neko slavno ime. Za sada je samo kroz Studio za suvremeni ples Brodski leptirići, koji uspješno vodi Olja Andrusenko, prošlo više od tisuću mališana od 3 do 18 godina, a neki su nastavili plesati u Zagrebu.
Na otvaranju 10. Dana plesa, sve plesne skupine željele su pokazati svoje plesno umijeće. Na pozornici KKD-a smjenjivalo se ukupno 180 klinaca iz Broda (Leptirići, Cascavela, Top Dance, Sinovi, Merlin) i požeške Plesne radionice Ilijane Lončar, koji su donijeli pravu eksploziju pokreta i dobrih vibracija. Među njima je i 12-godišnji član Brake dance skupine “Sinovi” Šimun Martić, koji već tri godine, kaže, uživa u plesnim pokretima. A od prošle godine u manifestaciju Dani plesa – uklopljena je i plesna revija “4. korak”, koju su osmislili nastavnici entuzijasti za osmoškolce Brodsko-posavske županije radi kvalitetnijeg bavljenja plesom i izvan školskih aktivnosti.
(Marija Radošević – Glas Slavonije)

Podijeli ovaj članak
Skip to content