Vladimir Jakopanec gost je tribine na temu inozemne Croatice

2 min čitanja

Trideset i treću iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice NSK-a vodi dr. sc. Željka Lovrenčić

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu održat će u četvrtak, 23. svibnja u 12 sati, u sklopu Zbirke inozemne Croatice trideset i treću iz ciklusa tribina na temu inozemne Croatice. Voditeljica je tribine dr. sc. Željka Lovrenčić, a gost je spisatelj Vladimir Jakopanec.

Na tribini će se govoriti o odlasku Vladimira Jakopanca u Australiju, životu u Melbourneu, njegovu svladavanju vještina primijenjene umjetnosti i radu u restauraciji, pisanju i objavljenim knjigama, suradnji s hrvatskim tiskom u Australiji, radu na radiju, predavanju hrvatskoga jezika, hrvatskoj zajednici u Melbourneu i dr.

Vladimir Jakopanec rođen je Hrvatskome zagorju. Odrastao je u Koprivnici, odakle je već u petnaestoj godini otputovao u svijet. Studirao je engleski i hrvatski jezik na Filozofskome fakultetu u Ljubljani i Zagrebu te teologiju i filozofiju na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Godine 1987. s obitelji seli u Melbourne u Australiju, a 1990. godine otvara umjetničku radionicu Artis Gilding Studio. Potom je s dvama kiparima otvorio i Odjel za skulpturu u bronci te parkove Melbournea  ukrasio mnoštvom iznimnih skulptura u bronci. Počeo je pisati u vrijeme studentskih dana te mu je 1977. objavljena prva zbirka pjesama, a 2002. godine u Melbourneu druga, naslovljena Riječ i njene sjene. Prvi njegov roman U zamci Nefretitis objavljen je 2013. godine u Melbourneu. Godine 2015. u Melbourneu i Zagrebu objavljena mu je knjiga pripovijesti naslovljena Omorina, a roman Heretici  2016. godine, istodobno u Melbourneu i Splitu.

Jakopanec povremeno piše i za hrvatski tisak u Australiji i Hrvatskoj. Bio je dugogodišnji urednik i voditelj hrvatskoga programa na radiju 3MDR u Melbourneu. (NSK)

Podijeli ovaj članak
Skip to content