Vitez reda umjetnosti i književnosti Igor Kordej

5 min čitanja

Francusko ministarstvo kulture imenovalo je Vitezom reda umjetnosti i književnosti hrvatskog strip-crtača i ilustratora Igora Kordeja. Odličje mu je dodijeljeno za ukupni doprinos umjetnosti i širenju kulture u Francuskoj, kao i na međunarodnom planu

Nema tome ni dva tjedna da je svijet obišla vijest kako je Bono Vox primio najviše francusko odlikovanje za kulturu – odličje Vitez reda umjetnosti i književnosti. Francuskoj ministrici kulture Aurelie Filippetti, Bono je rekao kako je odlikovanje velika čast, ali kako zapravo pripada cijelom bendu, jer svi rade glazbu, a on samo ima najveća usta.
Utoliko je veća čast kad isto to priznanje dobije umjetnik koji ne mora relativizirati zasluge, jer je za njih doista zaslužan sam. Pogotovo kad se takvo što uputi iz Francuske u Hrvatsku. Prije nekoliko tjedana Francusko ministarstvo kulture imenovalo je Vitezom reda umjetnosti i književnosti hrvatskog strip-crtača i ilustratora Igora Kordeja. Odličje mu je dodijeljeno za ukupni doprinos umjetnosti i širenju kulture u Francuskoj, kao i na međunarodnom planu.
Malo kome se taj međunarodni plan u grafičkom poslu može priznati tako lako kao njemu; Kordejevi stripovi objavljivani su diljem Europe i Južne Amerike, a kasnije i u Sjevernoj Americi. Živio je u Francuskoj i Danskoj, a iz Kanade je objavljivao stripove za najpoznatije američke izdavače kao što su “Marvel”, “Dark Horse”, “DC Comics” i drugi. U Sjedinjenim Državama bio je najpoznatiji po stripovima “X-Men”, “Tarzan” i “Ratovi zvijezda”. 2007. vratio se u Hrvatsku, odakle radi znanstvenofantastične i pustolovne stripove za francusku izdavačku kuću “Delcourt”.
Svakako, Kordej ima vrlo raznolik repertoar, koji svodi u još raznovrsnijim tehnikama, od olovke do panela u boji. Kako sam kaže: “Bio sam u mogućnosti upoznati i primjenjivati najrazličitije ‘škole’ i pristupe, od američke, preko japanske do franko-belgijske, što je pridonijelo tome da ih ja sve miješam u neki moj amalgam i, nadam se uspješno, primjenjujem u svom pristupu stripu.
” Kordej je brzi crtač i radoholičar koji godišnje izbaci pet do šest albuma. I sam će kazati kako zna da je mnogim crtačima u Francuskoj, a i šire, trn u oku, jer je u zadnjih osam godina pomaknuo standarde produkcije. Prosječan francuski crtač, a i većina njihovih kolega u Europi, urade prosječno jedan do dva albuma godišnje. “Nije loše, bio sam lud dva dana”, rezimira Kordej kako mu je sjela nagrada.
“U obrazloženju stoji kako me nagrađuju za ukupni doprinos i širenje umjetnosti, ali nemam iluzija kako je riječ i o doprinosu budžetu. Ako ne računamo drugo, samo ‘Tajna povijest’, koju za izdavačku kuću ‘Delcourt’ radim od 2005., do Nove godine bit će prodana u milijun primjeraka, i u vezi s tim bit će organizirana fešta u Francuskoj u siječnju 2014. Tako da ova čast nema samo umjetničke, nego i financijske konotacije”, rezonira, podsjećajući kako za “Delcourt” u ovom trenutku radi “Dan D” i “30 srebrnjaka”, a od početka 2014. i “Mi mrtvi”, serijal od četiri albuma sa scenaristom Darkom Macanom. Službena proslava dodjele bit će najesen, u francuskom veleposlanstvu. “Rekli su mi da mogu pozvati koga hoću. Tako da će to biti dobra fešta”, zadovoljan je Kordej. Inače, Red umjetnosti i književnosti (Ordre des Arts et des Lettres) utvrđen je u francuskome Ministarstvu kulture 2. svibnja 1957., a njegova je namjena priznanje značajnih doprinosa umjetnosti i književnosti, ili širenju njihova utjecaja. Red ima tri stupnja, od kojih je najviši Zapovjednik (Commandeur), koji medaljon nosi na ogrlici, a prima ih se do 20 godišnje. Časnik (Officier) medaljon nosi na vrpci s rozetom na lijevoj strani grudi, i prima ih se do 60 godišnje, a Vitez (Chevalier) medaljon nosi na vrpci na lijevoj strani grudi i kojih se prima do 200 godišnje.
(Slobodna Dalmacija)

Vitezovi iz Hrvatske i susjednih zemalja
U Hrvatskoj su odličje Viteza reda u umjetnosti i književnosti primili još splitski i svjetski karikaturist Davor Štambuk (2003.), splitski muzikolog i akademik Nikša Gligo (1992.), skladatelj i povjesničar umjetnosti prof. Berislav Šipuš (2004.), te docentica na zagrebačkom ADU-u i bivša ravnateljica Eurokaza Gordana Vnuk, koja će također primiti ovo priznanje najesen. Inače, iz ovih krajeva u red Zapovjednika primljeni su slovenski slikar Zoran Mušič (1984.) i bosanski redatelj Emir Kusturica (2007.), a u red Viteza još i srpski redatelj Aleksandar Saša Petrović (1969.).

Podijeli ovaj članak
Skip to content