Virtualni arhiv Stinjaka

1 min čitanja

Digitalizacija kulturne baštine nije samo odraz neutažive želje za stalno novim digitalnim sadržajima. Ona je i izraz težnje za čuvanjem baštine koja naglo i, čini se, neumitno nestaje iz naše svakodnevice. Druga strana ovih projekata je i ponos na svoje stoljetno naslijeđe i želja da se ovo učini dostupno, doslovno, svima gdje je Internet bacio svoju mrežu.

Stinjaki (Stinatz) su većinsko hrvatsko mjesto u južnom Gradišću (Burgenland) u blizini  Güssinga (Novog Grada). Stinjake su utemeljili Hrvati izbjegli pred Turcima i prvi se put spominju 1577. Gradišćanski Hrvati u mjestu čine više od 60% stanovništva.

Kako bi se sačuvalo i širilo naslijeđe stanovništva i mjesta „Kulturna inicijativa Stinjaki“ pokrenula je projekt Virtualnog arhiva Stinjaka. Ovaj će biti predstavljen 4. ožujka 2023. u Stinjacima (Stara škola). Program počinje u 16 sati i bit će predstavljena do sada prikupljena građa. Od tada će virtualni arhiv ovog gradišćansko-hrvatskog sela bit će dostupan na domeni arhivstinjaki.at .

Tekst: HMI / Kulturna inicijativa Stinjaki

Slika: Kulturna inicijativa Stinjaki

Podijeli ovaj članak
Skip to content