Vincekovo u Kukinju

1 min čitanja

U organizaciji Hrvatske samouprave Kukinja i folklornog društva Ladislava Matušeka, tradicionalni blagoslov vinove loze održan je u vinogradu Anice i Ivice Bošnjaka 

U organizaciji Hrvatske samouprave Kukinja i folklornog društva Ladislava Matušeka, u Kukinju je priređena Vinceta/Vincekovo, tradicionalni blagoslov vinove loze. Gosti su se okupili u subotu, 20. siječnja ispred Doma kulture, da bi skupa krenuli u vinograd Anice i Ivice Bošnjaka i u njemu održali obred blagoslova loze.
Na priredbu je pozvan i vlč. Marko Bubalo iz Vinkovaca koji je za vrijeme Domovinskog rata više godina boravio u Mađarskoj s izbjeglicama iz Slavonije i uspostavio kontakte s ovdašnjim Hrvatima. S njime su došla i tri bogoslova, a na radost mještana, stigao je i njihov svećenik dr. István Horváth. Nakon blagoslova vinograda svi su sudionici otišli u crkvu. Druženje je nastavljeno u Domu kulture uz jelo i na Martinje blagoslovljeno vino. Odrezane grančice vinove loze odnijeli su kući, stavili u vodu i na toplo, očekujući da propupa. Mladi, zeleni listići će predskazati kakva će biti ovogodišnja berba.
(zornicanova.hu)

Fotogalerija 

Podijeli ovaj članak
Skip to content