Vinarija Grgić u Trsteniku

3 min čitanja

Vinarija Grgić u Trsteniku ovih dana privlači pozornost brojnih turista, osobito američkih Hrvata koji u velikom broju borave u Dubrovačkome primorju.
Vinarija Grgić u Trsteniku ovih dana privlači pozornost brojnih turista, osobito američkih Hrvata koji u velikom broju borave u Dubrovačkome primorju. Mi smo ondje bili s Paricima iz San Francisca. Kao što je poznato, Trstenik u malom turističkom naselju smještenom u prekrasnoj vali na središnjem dijelu poluotoka Pelješca smještena je Vinarija Grgić koju je osnovao iseljenik Miljenko Grgić, jedan od najpoznatijih svjetskih vinara sa američkom adresom. Iskustvo stečeno dugogodišnjim radom na području vinogradarstva i vinarstva jamče proizvodnju najkvalitetnijih vina svjetskog glasa. Sa svojim vrhunskim vinima Grgić Plavac mali i Grgić Pošip nastupao je Mike na brojnim ocjenjivanjima i degustacijama te dobio brojne nagrade i priznanja. U suvremenoj vinariji u Trsteniku turisti mogu uživati u kušnji i degustaciji vina te u razgledanju vinarije, rekao je za web portal HMI  Grgićev nećak i njegov glavni enolog Ivo Jeramaz.
Gospodina Jeramaza, kojega smo upoznali na jednom zagrebačkom Vinskom festivalu – često možete susresti u Dubrovačkome primorju. Ivo je potpredsjednik za vinogradarstvo i proizvodnju Grgich Hills.  Ivo je rođen u Hrvatskoj, u obitelji koja se bavila uzgojem grožđa, a iako je iz užitka pomagao obitelji u izradi vina, nije planirao postati vinarom. Magistrirao je inženjering na Sveučilištu u Zagrebu, a želja mu je bila preseliti se u Kaliforniju te tamo raditi kao inženjer.
Uz pomoć svog ujaka Miljenka Grgića je 1986. godine otišao u Napa Valley, a ubrzo nakon dolaska se zaljubio ljepote tog područja, postao fasciniran vinima te se odlučio na zaokret u karijeri. Započeo je s pranjem bačvi, a potom je, tijekom više od dva desetljeća na Grgich Hillsu, unapređivao svoje znanje i iskustvo u pravljenju vina uz primjenu umjetnosti i drevne mudrosti te suvremenih tehnoloških dostignuća.
Znanje o vinarstvu i vinogradarstvu je usavršio i na kalifornijskom sveučilištu. Pod vodstvom svog ujaka, odgovoran je za sve poslove u vinskim podrumima i na vinogradima, uključujući i organski te biodinamički uzgoj na površini od 366 hektara.
Mi smo tijekom našega boravka kušali Sa svojim vrhunskim vinima Grgić Plavac mali i vjerujemo da će se dopasti i vama.

Tekst: V. Kukavica

Podijeli ovaj članak
Skip to content