VIII. Festival hrvatske glazbe u Beču

4 min čitanja

Na tragu aranžmana izvorne tradicijske glazbe je i ženski vokalni ansambl „Čipkice“ koji nastupa u Hrvatskom centru, a odlični mladi pop band iz Gradišća – u Beču već poznati „Elektrikeri“ – zabavit će publiku poznatog bečkog glazbenog kluba „Chelsea“

 

 

 

Hrvatska glazba od 5. studenoga do 6. prosinca bit će predstavljena u svim svojim žanrovima: klasična, izvorna tradicijska, jazz-, pop i rock, čak i u svojim world odnosno cross-over podvrstama. Ono što nas posebno veseli i na što smo ponosni, jest činjenica da će festival predavanjem na temu „Umjetnost i politika“ otvoriti predsjednik RH, dr. Ivo Josipović.
U okviru ovogodišnjeg festivala jedan od koncerata biti će posvećen i projektu iz programa Europske komisije za kulturu i obrazovanje „Culture 2007-2013” pod nazivom „MINSTREL“ (Music Network Supporting Trans-national Exchange and Dissemination of Music Resources at European Level) u kojem kao partner sudjeluje i Muzički informativni centar Koncertne direkcije Zagreb. Na tom specifičnom koncertu „Zagreb Trio“ predstaviti će djela za glasovirski trio iz 12 europskih zemalja sudionica tog projekta. Raznolikost skladbi, njihova osebujnost i „raznobojnost“ obećavaju uistinu uzbudljivu glazbenu večer! U okvirima programa Europske komisije „Erasmus“ odvija se i suradnja dviju glazbenih akademija (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien i Muzička akademija u Zagrebu), pa je koncert na kojem će mladi glazbenici, studenti glazbe iz Hrvatske u suradnji sa solisticom bečkog Sveučilišta izvoditi djela hrvatskih i austrijskih skladatelja još jedan u nizu kulturnih projekata Europe, čija članica će Hrvatska po svemu sudeći postati već u ljeto, iduće 2013. godine.
I ove godine u Beč dolaze neki od najboljih glazbenika, i to ne samo iz Hrvatske: u „Amadeus triju“ biti će to uvaženi profesor i sjajni violinist Rus Leonid Sorokow ili primjerice Armenac Ruben Dalibaltayan, oba profesori i zagrebačke Muzičke akademije. No treba istaknuti i dolazak u Beč pop-rock-ikone hrvatske glazbene scene, sjajne Josipe Lisac koja će sa svojim bandom održati koncert u poznatom bečkom interkulturalnom središtu – kazalištu „Akzent“.
U okviru festivala je i svojevrsni „festival u festivalu“ i to dio koncerata sakralne tematike u monumentalnoj crkvi Sv. Petra u samom srcu Beča. Orguljašica Ljerka Očić i sopranistica Lidija Horvat Dunjko, zbor „Ivan Filipović“ i puhački ansambl „Simpy Brass“ predstaviti će, uz svjetsku, i djelić antologijskih skladbi iz bogate riznice hrvatske sakralne glazbe.
Festival je oduvijek vodio skrb i o predstavljanju mladih talentiranih umjetnika: ove godine u intimnom, akustičnom prostoru Ruprechtskirche svoju sviračku umješnost predstaviti će mladi, širom svijeta nagrađivan gitarist Srđan Bulat. Već tradicionalnu suradnju s jednim od najpoznatijih europskih jazz klubova – sad već kultnim „Porgy & Bess“ – nastavlja se i ove godine. Jazz band „Jazziana Croatica“ tamo dolazi i sa sobom donosi svoj neobičan originalni „džez-rukopis“ inspiriran hrvatskom glazbenom tradicijom, ali i nekim poznatim domaćim „šlagerima“ obučenim u neobično glazbeno ruho. Sličan, osebujni pristup „glazbenom materijalu“ ima i saksofonist Mateo Granić: on i njegov ansambl u dvorcu Schönbrunn sviraju obrade nekih od najpoznatijih tema u neobičnim „cross-over“ zvučnim kombinacijama, bogatih, sočnih i poletnih ritmova.
Na tragu aranžmana izvorne tradicijske glazbe je i ženski vokalni ansambl „Čipkice“ koji nastupa u Hrvatskom centru, a odlični mladi pop band iz Gradišća – u Beču već poznati „Elektrikeri“ – zabavit će publiku poznatog bečkog glazbenog kluba „Chelsea“. Ostaje nam još samo najaviti kvartet „4Syrinx“, četiri sjajne flautistice iz Hrvatske i Slovenije i njihov nastup u čuvenoj bečkoj „Nacionalnoj biblioteci“ – predstavljanje nekih od najljepših skladbi klasične glazbe u obradama za taj pomalo neuobičajeni instrumentalni sastav.
(http://www.mic.hr/festival/wien/festival_articles/about)

Tekst: Davor Merkaš

Podijeli ovaj članak
Skip to content