Veliko otkriće hrvatskih znanstvenika

1 min čitanja

Najveći posao odrađen je u Laboratoriju za istraživanje tumora na splitskom Medicinskom fakultetu, pod vodstvom Janoša Terzića, a na istraživanju su radili i profesori Ivan Đikić, Janoš Terzić, Davor Lessel i Kristijan Ramadan

Više naših stručnjaka iz institucija diljem svijeta otkrila je mutaciju gena povezanu s rakom jetre, prenosi Slobodna Dalmacija.
Najveći posao odrađen je u Laboratoriju za istraživanje tumora na splitskom Medicinskom fakultetu, pod vodstvom Janoša Terzića, a na istraživanju su radili i profesori Ivan Đikić, Janoš Terzić, Davor Lessel i Kristijan Ramadan.
“Znantvenici su upozorili roditelje djece koja imaju mutaciju u genu SPRTN. Naši su prvi rezultati pokazali da se SPRTN veže za ubikvitin i da njegovo uklanjanje čini stanice osjetljive na oštećenja, stoga smo odlučili nastaviti s proučavanjem njegove funkcije o kojoj se tada ništa nije znalo, gen čak nije imao ni ime. Djeca su bila redovito praćena i kod jednog dječaka bolest je otkrivena puno prije nego se proširila. Napravljena je transplatacija jetre što je danas uobičajena metoda liječenja takve bolesti i dječak je danas relativno zdrav”, izjavio je Terzić za HRT. (slobodnadalmacija.hr/hrt)

Podijeli ovaj članak
Skip to content