Veliki uspjeh spektakularnog 1. Festivala “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” u Vukovaru!

7 min čitanja

Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” održan je u organizaciji agencije Organizatori bez granica, uz brojne volontere i uz visoko pokroviteljstvo Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Sabora RH i Grada Vukovar te pokroviteljstvo Hrvatske matice iseljenika I drugih hrvatskih državnih institucija

U Vukovaru je 6. svibnja završen 1. Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI za JEDNO HRVATSKO NAJ” koji je tijekom četiri dana održavanja, u Vukovaru okupio više tisuća učesnika i brojne posjetitelje iz cijele Hrvatske, ali i dijaspore. Sve najbolje i najzanimljivije od hrvatske nematerijalne kulturne baštine i autentičnih, hrvatskih turističkih manifestacija i atrakcija predstavljeno je tijekom četiri dana u svom punom sjaju, a Festival je u Vukovar doveo Aleksandar Kovačević, autor projekta “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” i glavni producent Festivala.

U jutarnjim satima, Festival je započeo na središnjoj pozornici na Trgu Republike Hrvatske, obilježavanjem Dana Grada Vukovara i akcijom „Kupujmo Hrvatsko“ uz prigodne pozdravne govore uzvanika Ivana Penave, gradonačelnika Grada Vukovara, Bože Galića, župana Vukovarsko-srijemske županije i Luke Burilovića, predsjednika Hrvatske gospodarske komore.

Bogat program s glavne pozornice pratili su mnogobrojni građani i turisti, uz predstavljanje Sinjske alke i Sinjskih alkara koji su posebno oduševili okupljeno mnoštvo. U programu su sudjelovale i hrvatske povijesne postrojbe Karlovačka straža, Kliški uskoci, Keglevićeva straža i Frankopanska garda.

Predstavljena su i zaštićena hrvatska nematerijalna dobra upisana na UNESCO-vu listu uz učešće Društva paških čipkarica Frane Budak i KUD Družine Pag, Kraljica iz Gorjana – Ljelja, uz KUD Gorjanac, dok su VIS Putokazi predstavili dvoglasje tijesnih intervala. Udruga Šokadija iz Babine Grede predstavila je Bećarac, a KUD Milan Begović iz Vrlike, Nijemo kolo. Predstavljena je i izrada licitara i drvenih igračaka, a od manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ iz Vrbovca, Lastovski poklad i mnoge druge.

Producent i autor projekta „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ”, Aleksandar Kovačević nije krio emocije i oduševljenje programom koji je realiziran tijekom prvog dana Festivala koji je u Vukovaru okupio Hrvatsku u malom.

„Napokon sam ostvario svoj veliki san, u Vukovaru smo uspjeli predstaviti veliko bogatstvo naše nematerijalne kulturne baštine i to u Europskoj godini kulturne baštine. Danas je u Vukovar pristiglo oko petstotinjak sudionika, a to je samo jedan mali dio ljudi koji nam pristižu iz svih krajeva Hrvatske, a kojih će u ovih nekoliko dana u programima na dvije pozornice i na vukovarskom korzu sudjelovati preko tisuću. Ponosan sam ujedno i da već sada mogu najaviti da s projektom SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ nakon Vukovara nastavljamo već početkom srpnja u Zadru, kada ćemo uveličati proslavu ulaska zadarskih zidina na UNESCO-v popis baštine“, kazao je Zadranin Aleksandar Kovačević.

Prigodni domjenak za uzvanike povodom proslave Dana grada Vukovara održan je u poslijepodnevnim satima, u vukovarskom hotelu Lav, uz aktualnog gradonačelnika Ivana Penavu, bivšeg gradonačelnika Grada Vukovara Željka Saba, tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa, zamjenika ravnatelja HMI, Ivana Tepeša i mnoge druge uzvanike koji su uživali u pravim slavonskim specijalitetima – šaranu na rašljama i vukovarskom fiš paprikašu.

Središnja svečanost otvorenja 1. Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” održana je u 17,30 u dvorani Borovo naselje, ponovno uz mnogobrojne uzvanike, među kojima su bili i mons. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup, Vinko Sabljo, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa, zamjenik ravnatelja HMI, Ivan Tepeš sa suradnicom te voditeljem Podružnice HMI Vukovar, Silvijom Jergovićem i ostali uglednici.

U istinskom glazbeno-scenskom spektaklu uz vodstvo Branka Uvodića, a uz učešće brojnih sudionika Festivala, uz veliku etno-modnu reviju naše renomirane modne dizajnerice Mine Petre koja je predstavila svoju Alkarsku kolekciju, sudjelovao je i Tomislav Bralić i klapa Intrade.

Posebno mjesto u sklopu 1. Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” dobila su hrvatska kulturna nematerijalna dobra pod zaštitom UNESCO-a – Kraljice iz Gorjana – Ljelje, Halubajski zvončari, Sinjski alkari, nijemo kolo, istarsko dvoglasje tijesnih intervala, slavonski bećarac, paške čipkarice, a predstavljeno je i umijeće izrade licitara i drvenih tradicijskih igračaka.

Festival je dodatno oživio vukovarske ulice i trgove sjajnim koncertima, koje su održali Neno Belan, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Najbolji hrvatski tamburaši, klapa Stine, ŽVS Đakovčanke, Best man band Đakovo i mnogi drugi. U sklopu Festivala, u organizaciji Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vukovara održan je i glazbeno-plesni spektakl pod nazivom MADE IN VUKOVAR, a kojim se posjetiteljima predstavila glazbeno-plesna umjetnička scena Vukovara, uz glazbeni odjel OŠ Dragutina Tadijanovića, Gradski puhački orkestar te Mažoretkinje grada Vukovara.

Uz prigodne programe za djecu, nastupe zborova među kojima svakako treba istaknuti višestruke nastupe popularnih Vukovarskih Golubića, djeca su svakodnevno uživala i uz ulične zabavljače, a posebna atrakcija za najmlađe bio je i Luka Vidović sa svojim Magic Showom. Nisu izostale ni edukacijske radionice, a dvije najzapaženije bile su radionica modne dizajnerice Mihaela Marković – Radionica održivog pletenja “Proces i metamorfoza” i radionica izrade i puštanja zmajeva koju su organizirali Zmajoljupci.

Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” završen je u nedjelju 6. svibnja humanitarnom prijateljskom nogometnom utakmicom koja je odigrana za prikupljanje prihoda za socijalnu samoposlugu u Vukovaru, a u kojoj su zaigrali selekcija veterana Hrvatskog nogometnog saveza i Hrvatski nogometni klub Vukovar 1991.

Hrvatska matica iseljenika podržava ovaj kraj i radom svoje podružnice potiče povezivanje iseljenih Hrvata s Vukovarom te potencijalnim ulaganjima, kao i dolaskom hrvatskih folklornih iseljeničkih skupina na turneje baš u ovu županiju, koja ponosno čuva našu domovinsku ratnu priču. S zadovoljstvom smo prihvatili pokroviteljstvo nad ovom manifestacijom sa željom da se odražava svake godine i u Vukovar ponovno dovede cijelu Hrvatsku – naglasio je Tepeš. Po dolasku u Vukovar, zamjenik ravnatelja HMI, Ivan Tepeš posjetio je i novi ured Podružnice HMI Vukovar te porazgovarao o novim načinima suradnje voditelja Silvija Jergovića i drugih gradskih struktura. Potom je nazočio svečanom domjenku povodom Dana grada Vukovara.

Tekst: Ivana Rora; Fotografije: G.I. Tepeš

Fotogalerija“”””””””””””””””””””””

Podijeli ovaj članak
Skip to content