Veleposlanik Grubišić na peraškoj Fašinadi

2 min čitanja

Uz župnika mons. Srećka Majića, admirala Bokeljske mornarice Antuna Sbutegu i direktora Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru Andru Radulovića, u ovogodišnjoj su Fašinadi sudjelovali i hrvatski veleposlanik Veselko Grubišić i konzul gérant Marijan Klasić

Drevni peraški običaj Fašinada, koji se održao u ponedjeljak, 22. srpnja 2019. godine, jedinstven je i živopisan običaj, vezan za nastanak i obnovu umjetno izgrađenog otočića Gospe od Škrpjela ispred Perasta. Fašinada se neprekidno održava već pet i pol stoljeća, pri čemu svake godine 22. srpnja Peraštani iz svojih barki potapanjem kamenja ujedno i obnavljaju otočić. Sam naziv ovoga drevnoga običaja označava fašu (vezu).
Prema predaji, braća Martešići iz Perasta, ribajući na hridi koja se nalazila na mjestu današnjeg otočića Gospa od Škrpjela, pronašli su ikonu Bogorodice s Kristom u naručju. Predaja govori da nakon što su ikonu odnijeli u svoju obiteljsku kuću u Perastu, ona se tri puta vraćala na mjesto na kojem je nađena. Tada su Peraštani zaključili da Gospa želi ostati na toj hridi, stoga 22. srpnja 1452. godine prenose kamenje koje potapaju oko te hridi. Bilo je potrebno više od 200 godina da sagrade otočić.
Prema običaju, u barkama koje su vezane jedna za drugu i okićene jablanovim granama, nalaze se samo muškarci, dok ih žene pozdravljaju s obale. U ovogodišnjoj Fašinadi sudjelovalo je 18 barki, a uz župnika mons. Srećka Majića, admirala Bokeljske mornarice Antuna Sbutegu i direktora Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru Andru Radulovića, sudjelovali su i veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori mr.sc. Veselko Grubišić i konzul gérant u Generalnom konzulatu u Kotoru Marijan Klasić. (http://me.mvep.hr/)

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content