Večernjakova domovnica 2023.

5 min čitanja

S početkom Nove 2023. godine započeo je i 17. po redu Večernjakov izbor najpopularnijih i najuspješnijih Hrvata izvan domovine u kategorijama sporta, glazbe, glume i spektakle.

Popularna Večernjakova domovnica je prestižna hrvatska domovinska nagrada (njem. Kroatischer Heimatreis) kojom Večernji list i suorganizator izbora Fenix-magazin uz pomoć svojih i čitatelja partnerskih portala iz iseljeništva odaju priznanje onima koji svojim radom i uspjesima promoviraju hrvatsko ime i ime svoje domovine te pomažu u očuvanju hrvatskog identiteta u svijetu.

Ovogodišnja svečana dodjela nagrada „Večernjakova domovnica 2023.“, održat će se u subotu, 04. ožujka, u Kongresnoj dvorani Kurhaus u njemačkom Bad Homburgu, gradu prijatelju Dubrovnika. Kao i ranijih godina, izbor se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i ministra dr. Gordana Grlića Radmana te supokroviteljstvom Hrvatske matice iseljenika.

Nominacije

Jednomjesečno nominiranje kandidata za 17. po redu Večernjakov izbor najpopularnijih Hrvata u iseljeništvu  je bilo moguće do 20. siječnja, nakon čega je izborni žiri pregledao sve nominacije te objavio imena nominiranih koji su prošli „filter“ izbornog žirija. Kao i prethodih godina, prijedloge za nominacije kandidata za Večernjakovu hrvatsku domovinsku nagradu mogli su slati predstavnici iseljeničkih udruga, klubova, zajednica…, ali i pojedinci koji žive izvan granica domovine. Uz prijedlog za nominaciju bilo je potrebno napisati i kraće obrazloženje u kojem su u kratkim crtama bili sažeti najvažniji uspjesi nominiranog ostvareni u prošloj godini.

Sudeći prema pristiglim nominacijama na adresu redakcija Večernjeg lista i Fenix-magazina može se zaključiti kako je i ove godine vladalo veliko zanimanje za Večernjakov izbor. Čitatelji s raznih strana svijeta slali su nominacije za svoje kandidate. Kroz opis nominacija, odnosno obrazloženje zbog čega nominiraju svoje kandidate, jasno se može razaznati svo bogatstvo hrvatskog čovjeka u iseljeništvu. Jer, Večernjakov izbor je već kroz nominacije kandidata još jednom dokazao koliko su hrvatske udruge, zajednice, klubovi i Hrvati općenito aktivni na područjima na kojima djeluju te koliki je njihov značaj u prepoznatljivosti Hrvatske u zemljama u kojima žive.

Osim za hrvatske udruge i klubove, velik broj pojedinačnih nominacija je stigao za sportaše, glazbenike, glumce, najviše iz Njemačke, Švicarske, Austrije, ali i iz Francuske, Španjolske i Švedske. Zanimljivo je spomenuti kako su se u velikom broju za nominacije angažirali i Hrvati iz Italije, Belgije, Irske, a ove godine po prvi put i iz Srbije, Slovenije i Rumunjske. Iz Slovenije je tako poslana nominacija za Hrvatsko kulturno društvo Pomurje iz Lendave. Iz Italije je znatan broj nominacija stigao za udrugu Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, iz Rumunjske nominirana je Zajednica Hrvata u Rumunskoj, a iz Srbije je nominirana Hrvatska likovna udruga CroArt Subotica.

Glasovanje

Već treću godinu čitatelji imaju priliku glasovati putem “online” ankete na portalima Večernji list i Fenix-magazin te partnerskim portalima. Taj način glasovanja se pokazao iznimno korisnim i dobrodošlim jer se u glasovanje uključio velik broj Hrvata, ali i njihovih prijatelja iz zemalja u kojima žive. Time je Večernjakova domovnica još jednom pomaknula granice i glasovanje se proširilo ne samo na Hrvate već i prijatelje nominiranih: Nijemce, Austrijance, Švicarce, Talijane, Francuze, Belgijance, Kanađane, Amerikance…

Nakon nominacije, u prvom krugu glasovanja se predstavljaju svi nominirani kandidati po kategorijama izbora. Potom počinje drugi krug glasovanja u koji ulazi 5 do najviše 7 kandidata s najvećim brojem glasova iz svake kategorije te po dvoje kandidata koje odabire stručni žiri. Na kraju izbora se dodjeljuju dvije nagrade, nagrade čitatelja i nagrada žirija.

Prema ranijim izjavama dobitnika, Večernjakova nagrada ima važnu ulogu jer mnogi kroz nju postaju prepoznatljiviji u svojoj domovini, a neki upravo zahvaljujući tom izboru dobivaju i poslove u svojoj branši. Najčešće su to glumci, glazbenici, modeli…

Svečena dodjela nagrada

U Bad Homburgu će se i ove godine, 4. ožujka, na svečanoj dodjeli nagrada Večernjakova domovnica okupiti oko 450 uzvanika, uglavnom predstavnika najaktivnijih hrvatskih iseljeničkih udruga, klubova i zajednica iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Francuske i drugih zemalja u kojima živi i radi veći broj hrvatskih iseljenika.

Osim hrvatskih, skup će pratiti i njemački, austrijski i švicarski mediji koji su već prije nekoliko godina Večernjakovu domovnicu nazvali hrvatskim Oscarom, a bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u svom predsjedničkom mandatu nazočila dodjeli nagrada, Domovnicu nazvala “malim saborom hrvatskog iseljeništva”.

Tekst: Marijana Dokoza

Večernjakova domovnicaVečernjakova domovnica

Podijeli ovaj članak
Skip to content