Varaždinka s Yalea

3 min čitanja

Ružica Piskač na Yale je došla 2013. godine, planirala je ostati godinu-dvije, ali je još uvijek tamo. Nada se suradnji s zagrebačkim FER-om. Bilo bi idealno, kaže, kad bi studenti tjedan-dva došli na Yale, a njezini s Yalea u Hrvatsku

Ružica Piskač na Yale je došla 2013. godine, planirala je ostati godinu-dvije, ali je još uvijek tamo. Na pitanje kako je raditi i baviti se znanošću na jednom od vodećih američkih sveučilišta, odgovara: »Brutalno. Može se reći da plivam održavajući se iznad vode«, smije se na svoj račun. Simpatična i neposredna Varaždinka, profesorica na prestižnom američkom sveučilištu, proteklog je tjedna posjetila Hrvatsku, iz koje je, u znanstvenom pogledu, otišla odmah nakon završenog studija matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Doktorirala je na švicarskom tehničkom sveučilištu (EPFL), a zatim počela aplicirati dalje.

– Nisam nikada mislila da ću biti toliko mobilna. Kako sam ostala bez mentora, na njegov savjet pogled sam okrenula za van i počela tražiti prilike izvan Hrvatske. Studenti u Hrvatskoj možda nisu svjesni koliko mogu. Bilo bi dobro da odu barem na jedan semestar, da vide kako je vani, donijet će to sa sobom i na taj način obogatiti sveučilište. Ne moraju otići van za stalno – ističe.

S aspekta jednog znanstvenika, desetljećima izvan Hrvatske, ne vidi smisao u upisivanju studija koji nisu tržišno atraktivni niti su takvi kadrovi zapošljivi. U SAD-u odabir studija, ističe, ovisi o tome koliko vam roditelji imaju novaca. Kad student u SAD-u upisuje dodiplomski studij, na nekim sveučilištima ne mora se odmah odlučiti što će studirati. Ako dolazi iz bogate obitelji, svejedno mu je hoće li završiti sociologiju, engleski jezik ili nešto treće. Ali studenti iz prosječnih obitelji itekako razmišljaju već kod upisa o tome hoće li s tim zanimanjem naći posao.

– Danas se sve svodi na to tko koga zna. Ja nisam znala nikog na Yaleu, a dobila sam posao – zaključuje. Prof. Piskač nada se suradnji s zagrebačkim FER-om. Bilo bi idealno, kaže, kad bi studenti tjedan-dva došli na Yale, a njezini s Yalea u Hrvatsku.

Više

Podijeli ovaj članak
Skip to content