Utemeljen  94. školarinski fond Zajednice

3 min čitanja

 

Školarinski fond pod imenom “Renee L. Ples Memorial Endowment Fund” utemeljen je sa svotom od 25,991 USD u okviru i pod nadzorom Školarinske zaklade Hrvatske bratske zajednice

Renee Lisa Pleš, kao vjerna i odana članica društva Sv. Juraj odsjek broj 66 u Youngstownu, Ohio svoj je život od malih nogu posvetila zajedničarstvu i ljubavi prema svom porijeklu i hrvatskoj baštini. Umrla je prerano, 9. veljače 2018. godine. Njenom smrću nastala je velika praznina u srcima njene obitelji, rodbine i prijatelja te hrvatskoj zajednici grada Youngstowna, odsjeku i Hrvatskom domu. Njoj na spomen uspostavljen je individualni školarinski fond pod imenom “Renee L. Ples Memorial Endowment Fund”. Ovaj, 94. po redu individualni fond utemeljen je sa svotom od 25,991 USD u okviru i pod nadzorom Školarinske zaklade Hrvatske bratske zajednice.

Renee Lisa Pleš rođena je 22. rujna 1960. godine u zajedničarskoj obitelji Johna i Mary (Medovich) Pleš. Njezin djed s majčine strane, John Medovich bio je aktivni član i odbornik odsjeka 504 u mjestu Struthers, Ohio. Nekoliko puta je svoj odsjek zastupao na Nacionalnim konvencijama Zajednice. Njezin otac John Pleš dugo godina bio je predsjednik društva Sv. Juraj – odsjek 66 HBZ i također je niz godina bio upravitelj Hrvatskog doma u tom gradu. Renee je srednju mjesnu školu Cardinal Mooney završila 1978. godine. Potom se u St. Elizabeth bolnici kvalificirala za tehničara radiologa i tu je radila za punih 28 godina. Godine 2001. zaposlila se u Southwoods medicinskom centru, gdje je radila kao radiolog do svoje prerane smrti. Bila je dugogodišnja odbornica u odsjeku 66 HBZ i u Hrvatskom domu predvodila više društvenih programa i aktivnosti. Ljubav prema tamburaškoj glazbi i hrvatskoj kulturnoj baštini počela je još u ranoj mladosti, kada je sa svojim bratom Ronom i omladinskim tamburaškim ansamblom Vesela srca putovala na mnoge festivale i priredbe diljem zemlje. Svake godine je prisustvovala odraslim tamburaškim festivalima Hrvatske bratske zajednice,  tamburaškim Extravaganzama te mnogim drugim hrvatskim priredbama u Ohiju, Pennsylvaniji i drugdje. Renee je bila župljanka hrvatske crkve Sv. Petra i Pavla u Youngstownu. Renee je također vesela i druželjubiva, vrlo brižna i darežljiva osoba. Budući će iz ovog njezinog fonda mnogi školarci dobiti pomoć za školovanje, na tome će joj biti neizmjerno zahvalni kao što je i Renee u svom životu bila na svemu zahvalna. (Zajedničar)

Podijeli ovaj članak
Skip to content