Uspješni Dani hrvatskoga pučkoga teatra

3 min čitanja
Pučka scena Hrvatske čitaonice iz Hercegovca

Na pozornici Hrvatskoga seljačkog doma u Hercegovcu svoju je kazališnu igru prikazalo šest amaterskih skupina iz pet zemalja

Posljednjega vikenda u veljači u Hercegovcu su održani 23. Dani hrvatskoga pučkog teatra. Na pozornici Hrvatskoga seljačkog doma svoju je kazališnu igru prikazalo šest amaterskih skupina iz pet zemalja: Njemačke, Austrije, Srbije, Mađarske i Hrvatske.

Suorganizator ove svetkovine amaterizma koja povezuje iseljenu i domovinsku Hrvatsku je Hrvatska matica iseljenika, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture, Bjelovarsko-bilogorska županija i Općina Hercegovac. U pripremama rado i redovito sudjeluje veliki broj mještana, najviše vrijednih članova Hrvatske čitaonice.

Na svečanom otvorenju mnogobrojnu je publiku u ime domaćina pozdravila predsjednica Hrvatske čitaonice Zrinka Cjetojević, u ime Općine Hercegovac obratio im se načelnik Boro Bašljan, a u ime suorganizatora HMI-ja govorio je zamjenik ravnateljice Željko Rupić. Festival je otvorio župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs.

U kazališnu čaroliju publiku je uvela Pučka scena Hrvatske čitaonice igrajući komediju mlade autorice Nine Horvat Do posljednje kapi krvi. Nakon što je lani preminuo dugogodišnji glumac i redatelj Pučke scene Ivan Bratković Glišo, redateljsku palicu preuzela ja Natalija Lacina. Kazališna skupina Putujuća scena iz Stuttgarta izvela je predstavu Cigle svete Elizabete, a Picollo Teatar iz Staroga Grada izveo je Limunadu Vinka Möderndorfera. U subotu, 26. veljače program je nastavljen kazališnim radionicama za sve sudionike koje je vodio redatelj Ivan Leo Lemo. Slijedio je nastup gradišćanskih Hrvata. Kazališna grupa Filež iz Austrije igrala je Izvan kontrole, a Igrokazačko društvo Hrvatski Židan iz Mađarske Nimi muzikaš pred sudom i Tri sveti kralji. Posljednja predstava bila je U.J.E.Ž. HKUD-a „Vladimir Nazor“ iz Sombora.

Publici u Hercegovcu proteklih su se godina predstavile mnoge kazališne grupe iz Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Rumunjske, Njemačke i Hrvatske. Hercegovac je po Danima hrvatskoga pučkog teatra postao poznat izvan državnih granica, sklopljena su trajna prijateljstva i razvijena suradnja.

Organizatori i domaćini, suorganizator, pokrovitelji i sudionici ustrajni su, i uspješni, u očuvanju tradicije održavanja ovoga festivala u Moslavini.

Tekst: Zrinka Cjetojević; Foto: Hrvatska čitaonica Hercegovac

      

POTPISI

1. Prepuna dvorana Hrvatskog seljačkog doma
2. Picollo Teatar iz Staroga Grada na Hvaru
3. Kazališna grupa Filež iz Austrije
4. ADD Putujuća scena iz Njemačke
5. Igrokazačko društvo Hrvatski Židan
6. HKUD Vladimir Nazor iz Sombora
7. Režiser Ivan Leo Lemo vodi kazališnu radionicu

Podijeli ovaj članak
Skip to content