Uspjeh kemičara iz Vinkovaca

2 min čitanja

Miji Šimunoviću je nedavno uručena nagrada kancelara Sorbone. Prije toga je za doktorat dobio i nagradu Francuskog društva za nanoznanost, a objavljen je i u cijenjenom znanstvenom časopisu Nature

Čuveno pariško sveučilište Sorbona među najboljim doktoratima proglasilo je rad hrvatskog znanstvenika Mije Šimunovića kojem je nedavno uručena nagrada kancelara Sorbone. Prije tog priznanja, Šimunović je za isti doktorat dobio i nagradu Francuskog društva za nanoznanost, a valja napomenuti i da je objavljen u cijenjenom znanstvenom časopisu Nature.

Takva priznanja u nizu tek su početak vrhunskih trenutaka u karijeri 30-godišnjaka iz Vinkovaca koji se u svijet uputio nakon što je diplomirao kemiju na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Doktorirao je potom kemiju na sveučilištu u Chicagu i fiziku na Sorboni i pariškom Institutu Marie Curie. Trenutačno je na newyorškom sveučilištu Rockefeller jedan od desetak odabranih znanstvenika iz cijelog svijeta čiji rad sponzorira tamošnji milijarder James H. Simons. Matematički genij, investitor s uredom na Petoj aveniji, bogataš koji promovira matematiku – profil je čiji se uspjeh i rad često analizira u svjetskim medijima.

Upravo je Šimunović jedan od izbora njegove zaklade koja odabranim znanstvenicima omogućuje tri godine nezavisnog istraživačkog rada na nekom od newyorških sveučilišta i institucija.

Šimunović trenutačno s teorijskim fizičarem Ericom Siggijom i embriologm Alijem Brivanlouom istražuje što određuje tajming u ljudskom embriološkom razvoju.

Više

Podijeli ovaj članak
Skip to content