UPUTE O PRELASKU GRANICE

2 min čitanja

U Zagrebu je Stožer civilne zaštite donio Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske… Dakle, nakon ulaska u zemlju, za hrvatske građane samoizolacija više nije obvezna ali se moraju pridržavati općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo…

Prema toj odluci hrvatskim državljanima omogućava se ulazak u Republiku Hrvatsku, odnosno odlazak u inozemstvo, uz pridržavanje općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kada postoje poslovni razlozi ili gospodarski interesi, ulazak u Republiku Hrvatsku, uz pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, omogućava se i:

– građanima država članica EU i članovi njihovih obitelji

– državljanima trećih zemalja koji u osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ

– osobama koje imaju pravo boravka na temelju drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

Među izuzetke kojima je odobren ulazak, uz one ranije navedene, dodane su i osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga, a svi oni mogu prelaziti državnu granicu uz pridržavanje općih i posebnih preporuka Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo.

Nova odluka koju je potpisao Davor Božinović, načelnik Stožera, potpredsjednik Vlade i Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, već je stupila na snagu.

Dakle, nakon ulaska u zemlju, za hrvatske građane samoizolacija više nije obvezna ali se moraju pridržavati općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

No, oni koji odlaze u inozemstvo možda i neće moći doći do svojih odredišta. O tome kamo hrvatski državljani mogu ići ovisi o zemljama koje su ih spremne primiti. Naime, mnoge države, još uvijek imaju zatvorene granice ili obaveznu samoizolaciju, pa se o tome, prije planiranja bilo kakva putovanja, treba dobro informirati.

Izvor: Stožer Civilne zaštite RH

Podijeli ovaj članak
Skip to content