UNESCO-ove povelje za bećarac

1 min čitanja

Ministrica kulture je u Đakovu uručila predstavnicima dviju udruga povelje u povodu upisa slavonskog bećarca na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić je u Đakovu, u Maloj gradskoj vijećnici, uručila je prošli tjedan predstavnicima dviju udruga povelje u povodu upisa slavonskog bećarca na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
Povelje je uručila predsjedniku Saveza kulturno-umjetničkih društava Slavonije i Baranje Tomislavu Vukadinu te predstavniku Društva za promicanje hrvatske kulture Šokadija Željku Andričeviću. Oni su povelje primili ih simbolično u ime svih kulturno-umjetničkih društava u Republici Hrvatskoj.
Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković rekao je kako je nakon gorjanskih ljelja, zaštitni UNESCO-ov predznak dobio i bećarac koji, istaknuo je, progovara duhovito i šaljivo, no svakako istinom i životom. ‘Godinama smo radili na uvođenju bećaraca na popis UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine. Sviđa mi se što bećarac ima ‘štih’ slobodnog govora, iako ga to čini pomalo teškim za prevesti na druge jezike’, rekla je među ostalim ministrica Zlatar Violić.
(HRT)

Podijeli ovaj članak
Skip to content