Umreženi identiteti Vesne Kukavice

3 min čitanja
Vesna Kukavica

Knjiga objedinjuje napise objavljene u rubrici Globalna Hrvatska časopisa „Matica“ posljednjih pet godina, koje je autorica, višegodišnja urednica Hrvatskog iseljeničkoga zbornika i voditeljica Odjela za nakladništvo, pisala nadahnuta migrantskom i egzilantskom problematikom

U zagrebačkom Klubu Matis 19. ožujka promovirana je najnovija knjiga Vesne Kukavice „Umreženi identiteti“. Ovaj izbor publicističkih radova urednice, publicistkinje i novinarke Kukavice opseže tristotinjak stranica. Djelo objedinjuje napise objavljene u rubrici Globalna Hrvatska časopisa „Matica“ posljednjih pet godina, koje je Kukavica, višegodišnja urednica Hrvatskog iseljeničkoga zbornika i voditeljica Odjela za nakladništvo HMI pisala iz mjeseca u mjesec nadahnuta migrantskom i egzilantskom problematikom.
Predstavljanje je moderirala Lada Kanajet Šimić, voditeljica Matičina odjela za školstvo, a prisutne je na početku pozdravio Ivo Jelušić, saborski zastupnik i potpredsjednik saborskog odbora za Hrvate izvan RH te predsjednik UO HMI.
O knjizi su potom, uz čestitke autorici, govorili: mr. sc. Marin Knezović, ravnatelj HMI-ja i recenzenti, povjesničar dr. sc. Željko Holjevac i komunikolog dr. sc. Božo Skoko, te urednik knjige dr. sc. Ivan Čizmić. Složili su se kako je knjiga izuzetno vrijedan pokušaj objedinjavanja tekstova iseljeničke tematike koji zaslužuje pozornost stručnjaka i čitalačke publike, i koja bez sumnje ima antologijsku vrijednost. Autorica Vesna Kukavica zahvalila je predstavljačima i suradnicima na knjizi i izložila neke zanimljive detalje koji su pojasnili power point prezentaciju, koju je za ovu prigodu izradila Snježana Đuričković.
Govoreći o nakladniku, njenoj matičnoj kući- Hrvatskoj matici iseljenika, Kukavica je potvrdila kako se sve što se u njoj radi – od škola, radionica, internetskog tečaja, izdavačkih pothvata – radi timski i u pozitivnom ozračju. Iseljenici 21. stoljeća su mobilne, višejezične i uspješne osobe koje su se dobro uklopile u društvo vlastitih domicilnih zemalja. Oni su uspješni kao književnici, hotelijeri, vinogradari, znanstvenici …i dokazuju da Hrvati u novome vremenu, bez obzira gdje bili, mare jedni za druge.
Uz odabrane feljtone i prikaze, knjiga obuhvaća 60 eseja o globalnoj i dobro umreženoj Hrvatskoj, ali i niz zanimljivih sudbina tvz. običnih ljudi koji su se ohrabrili krenuti u nepoznato – u daleku Ameriku, Australiju, Novi Zeland ili bližu Njemačku, Švicarsku…
Najnovija knjiga Vesne Kukavice, druga u nakladi HMI, uspješno razmiče okvire i ruši stereotipe u kojima je u nas promatrana, tretirana i opisivana hrvatska dijaspora, njeni dionici i baštinici. U novome stoljeću vrijeme je za njenu novu sliku, onu inovativnu i kreativnu.
Tu Kukavičinu dobro umreženu Hrvatsku čine potomci hrvatskih iseljenika i naši suvremeni, afirmirani emigranti koji oživljavaju stare iseljeničke zajednice i grade nove veze, među sobom, starom domovinom i svijetom koji ih okružuje.

Tekst: Diana Šimurina-Šoufek; Fotografije: Snježana Radoš

Podijeli ovaj članak
Skip to content