Umjetnički Titraj kruga u Matici

4 min čitanja

Predstavljanje u HMI obuhvatilo je izložbu kiparskih radova Marijana Mirta, umjetničkih fotografija Vlaha Brangjolice te promociju knjige Stipe Cvitana

Intermedijalni Titraj kruga prvo je ovogodišnje predstavljanje umjetničkih dostignuća manjinskih autora u Hrvatskoj matici iseljenika.
Izložbu kiparskih radova Marijana Mirta, Zagrepčanina koji stvara u Mariboru, umjetničkih fotografija Vlaha Brangjolice iz Skopja te promociju knjige Piranca Stipe Cvitana publici u zgradi HMI-ja je 22. rujna predstavila moderatorica programa i povjesničarka umjetnosti Ljerka Galic.
Predstavljanje je prigodnim slovom u ime domaćina popratio ravnatelj HMI-ja Mijo Marić, prof. Kazao je kako je vrlo sretan zbog ovog događanja i donacije umjetničkih fotografija Vlaha Brangjolice »Kalamota, dalje od svjetlosti” koja će trajno ostati u fundusu Matice.
Mariborska klapa Dalmari na čelu s Markom Mandirom, predsjednikom najstarijeg hrvatskog društva u Sloveniji – HKD Maribor, ujedno i inicijatora okupljanja, upotpunila je srdačnu atmosferu uglazbljenom pjesmom Stipe Cvitana „Garoful i Murtela“.
Književnik i predsjednik DHK-a Đuro Vidmarović potom je znalački promovirao pjesničku zbirku “Poleti kalebe« Stipe Cvitana iz Pirana, koju je izdalo HKD Maribor.
Umirovljeni pomorac i pjesnik Stipe Cvitan, rođen 1928. u Tribunju kod Šibenika, godine 1955. se preselio u Piran. Autor je nekoliko pjesničkih zbirki i dobitnik Tartinijeva priznanja 2014. Tiskane su mu zbirke Maslina u ledini (2007.), Ne odi nider (2010.), Babin pas (2012.).
Nažalost, zbog visokih godina nije prisustvovao predstavljanju. Prisutnima je tako nažalost bio uskraćen osebujni, autentični zvuk tribunjske čakavice ovoga pučkoga pjesnika.
Slijedeća zvučna kulisa bila je neočekivano životna. U eteru je bila ekipa Študentskog radija – jedinog hrvatskog radija u Sloveniji. Riječ je, naravno, i tu bila o HKD Maribor i njihovom, po godinama, najmlađem predsjedniku nekog hrvatskog društva u Sloveniji.
Drugi u nizu predstavljenih bio je profesionalni kipar i slikar Marijan Mirt, voditelj likovne sekcije HKDM »Milena Lah” i potpredsjednik Društva likovnih umjetnika Maribor. Magistrirao je na ALU u Zagrebu, primio brojne nagrade i priznanja, a bavi se slikarstvom, kiparstvom i grafičkim oblikovanjem. Izlagao je na devetnaest samostalnih i skupnih izložaba u domicilnoj državi i svijetu. Treći autor, Skopljanac Vlaho Brangjolica, rođen je u obitelji hrvatsko-makedonskog kompozitora Ljubomira i balerine Vere. Diplomirao je na Fakultetu za likovnu umjetnost u Skopju 1987., a profesionalno obrazovanje je stekao na Visokoj školi primijenjene umjetnosti u Beču 1955. Imao je tri grafičke i pet samostalnih izložaba fotografija, ali i mnogo zajedničkih izložbi u njegovoj domovini i inozemstvu.
Oba akademska umjetnika su se obratila publici i zahvalila Hrvatskoj matici iseljenika na pozivu za sudjelovanje u ovakvom projektu. Ravnatelj Marić im je uručio prigodne darove kao podsjetnik na ovaj događaj i očekivani ponovni susret.
U ime državnog tajnika Zvonka Milasa i Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske nazočne umjetnike, Matičine suradnike i goste pozdravio je posebni savjetnik za hrvatske manjine Milan Bošnjak. Potom je u ime veleposlanice Republike Sloveniji u Republici Hrvatskoj Smiljane Knez ministar savjetnik Matjaž Marko izložbu proglasio otvorenom.
Stihovi o domovini slavnoga nizozemskoga slikara Vincenta van Gogha (1853. – 1890.), u interpretaciji moderatorice Galic, sjajno su zaokružili ovaj dan posvećen umjetnicima i umjetnosti.

Tekst: Diana Šimurina-Šoufek; Fotografije: Snježana Radoš

     
Podijeli ovaj članak
Skip to content