Učiteljice iz Hrvatske u Koljnofu

2 min čitanja
Dvije učiteljice iz Hrvatske podučavale su u timu

Suradnju sa školom u Hrvatskoj je OŠ „Mihovil Naković“ u Koljnofu uspostavila zahvaljujući Buševcu, selu s kojim Koljnof već 20 godina njeguje prijateljske veze

U dvojezičnoj osnovnoj školi u Koljnofu u Mađarskoj već treću godinu teče projekt za podučavanje hrvatskoga jezika pomoću pedagoginja iz Hrvatske. Tako su u prošla dva tjedna dvije učiteljice iz centralne škole Vukovina u Zagrebačkoj županiji podučavale koljnofsku djecu.
Suradnju sa školom u Hrvatskoj je OŠ „Mihovil Naković“ u Koljnofu uspostavila zahvaljujući Buševcu, selu s kojim Koljnof već 20 godina njeguje prijateljske veze.
Učiteljice iz Hrvatske su podučavale u nižim i višim razredima predmet Hrvatski, ali i neke druge koji se predaju dvojezično, na primjer pjevanje, crtanje i tjelovježba. Domaće učiteljice Ingrid Klemenšić, Sabina Balogh i Katica Mohos Arató su asistirale gostujućim učiteljicama. Dvojezičnu osnovnu školu u Koljnofu pohađa 136 djece, a podučava je 13 učitelja.
Direktorica Agica Sarközy je naglasila, da mnoga djeca pasivno znaju hrvatski, to znači da prilično toga razumiju iako ne govore hrvatski. U okviru školskoga partnerstva koljnofski učenici četvrtoga razreda provode jedan tjedan u Buševcu i pohađanju nastavu s hrvatskim učenicima, a oni šestoga razreda se voze u Čavle. Školska pak djeca iz Buševca i Čavla provode tjedan u Koljnofu. “Nama je važno da su djeca čim više sa učenicima iz Buševca i Čavla, da vide da mi Gradišćanski Hrvati možemo komunicirati s Hrvatima i da nas oni razumiju.“, kazala je direktorica.
(Hrvatska redakcija ORF-a)

Podijeli ovaj članak
Skip to content