Učenici HN iz Njemačke, Švicarske, Vojvodine i Crne Gore nagrađeni na riječkome haiku natječaju

3 min čitanja

Svečanosti su prisustvovali nagrađeni učenici iz Njemačke – HN Hessen s mentoricom Smiljanom Veselić-Vučina, nagrađeni učenici iz Subotice s mentoricom Martom Vargek, kao i voditeljice nagrađenih učenika iz Švicarske i Crne Gore, Lidija Bodalec i Ana Šarčević

U OŠ Vežica u Rijeci 22. travnja održano je haiku druženje i svečanost uručenja nagrada i priznanja najuspješnijim učenicima, mentorima i školama, nakon provedenog 1. međunarodnog haiku natječaja za učenike osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, hrvatskih dopunskih škola u inozemstvu te učenika s posebnim obrazovnim potrebama raspisanog u siječnju 2016. nakon što je Ministarstvo prosvjete, obrazovanja i sporta odobrilo projekt.
Povjerenstvo: Verena Tibljaš, dipl. knjižničarka, GK Rijeka, Zvjezdana Prohaska, prof. viša savjetnica za likovnu kulturu i umjetnost u Agenciji za odgoj i obrazovanje, doc.dr.sc. Marinko Lazzarich, Učiteljski fakultet u Rijeci i Lea Perinić, dipl.cult., bivša učenica škole uručili su diplome i priznanja najuspješnijim učenicima i mentorima. Glavni izbornik u kategoriji haiku, Robert Bebek, prof., nagrađivani hrvatski književnik i haiku pjesnik, kako radi kao lektor na stranim sveučilištima, nije mogao biti nazočan.
Na natječaj se odazvalo više od 40 škola iz zemlje i inozemstva, s 302 haikua u kategoriji haiku te 85 ilustriranih haiku ostvaraja. Posebno su vrednovani učenici od 1. do 4. te 5. do 8. razreda prema kategorijama.
Na svečanosti uručenja nagrada i priznanja najuspješnijim učenicima i mentorima na 1. međunarodnim haiku susretima Vežica, pod nominalnim pokroviteljstvom japanskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, prisustvovali su nagrađeni učenici iz Njemačke – Hrvatska nastava Hessen s mentoricom Smiljanom Veselić-Vučina, nagrađeni učenici iz Subotice s mentoricom Martom Vargek, a prisustvovale su i voditeljice nagrađenih učenika iz Švicarske i Crne Gore, Lidija Bodalec i Ana Šarčević.
Svoje nagrađene i pohvaljene haikue pročitale su učenice 3. r. OŠ Novska, učenici iz OŠ “Grigor Vitez”, Sv. Ivan Žabno, iz PŠ Tinjan i Karojba, OŠ Vladimir Nazor, Pazin te OŠ Starigrad kao i riječkih nagrađenih škola: OŠ Brajda, OŠ Škurinje, OŠ Fran Franković i OŠ Vežica kao i OŠ Kostrena, OŠ Čavle i Julija Klovića, Tribalj.
Održana je i haiku radionica u Japanskom vrtu škole koju su s domaćinima vodili književnici Valerio Orlić te Jasna Popović-Poje, mentorica nagrađenih učenika iz Novske, a radovi će biti tiskani u Zborniku susreta.
Uz Dan planeta Zemlje u Japanskom vrtu “Pokret naprijed i mir” posađena je bijela hortenzija, simbol i uspješnog početka prvih haiku susreta. Svečanost su uveličali i naši partneri u projektu OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica , baletnim izvedbama te ravnateljica GK Rijeka Gorana-Tuškan Mihočić i Alen Kapižić iz odjela za kulturu Grada Rijeke.

Nagrade djeci iz Kotora i Tivta

Tekst: Mihovila Čeperić-Biljan

        

Podijeli ovaj članak
Skip to content