U Torontu promovirana knjiga Veterani Hajduka

4 min čitanja
Ljubinko Matešić, gk RH u Mississaugi, Branka Bezić Filipović i Veselko Grubišić, veleposlanik RH u Ottawi

Ilustrirana monografija voditeljice splitskoga ureda HMI Branke Bezić Filipović predstavljena je u hrvatskoj zajednici u Ontariju početkom ožujka, zajedno s nekoliko isječaka iz dokumentarnog filma pod istim nazivom. Knjiga je bila predstavljena i u Londonu, gdje također ima mnogo Hajdukovih navijača

Ilustrirana monografija autorice Branke Bezić-Filipović “Veterani Hajduka” predstavljena je u hrvatskoj zajednici u Ontariju početkom ožujka, zajedno s nekoliko isječaka iz dokumentarnog filma pod istim nazivom. 

Film i knjiga “Veterani Hajduka” nastavak su priče o sportu među hrvatskim iseljenicima, nakon što je Bezić obradila niz tema o važnosti sporta medu iseljenicima u svojim prijašnjim radovima. Sport je bio i ostao način iskazivanja nacionalnog identiteta, ali i ponos zbog pripadnosti jednom narodu. Kako su hrvatski sportaši uvijek svoje sportske uspjehe vezali i slavili uz hrvatsku trobojnicu, hajdukovci su također na poseban način vezani uz bilu boju.

Veterani Hajduka djeluju od 1977. godine i otada su prošli Europu i cijeli svijet od Sydneya, Toronta, Chicaga do Buenos Airesa, Santiaga de Chilea i drugih gradova. Veterani Hajduka uvijek su nastupali besplatno, i mnogo puta igrali utakmice u humanitarne svrhe. Važnija im je bila zabava, druženje, promicanje imena Hajduka, te sjećanje na mnoge sportske uspjehe, nego bilo što drugo.
U tom su duhu počeli su i svoje turneje po inozemstvu. Ratne 1994. godine Veterani Hajduka odigrali su četiri utakmice u Torontu i okolici, zapamćene po prijateljskom i sportskom druženju s kolegama iz Croatije Toronto, kluba koji ima slavnu povijest na ovim prostorima i koji je 2010. primljen u Kuću slavnih kanadskog nogometa.

Promocija knjige u Torontu održana je u prostorijama Baka Gallery Caféa, u vlasništvu Johna Mariona, poduzetnika hrvatskog porijekla i predsjednika Hrvatsko-kanadske gospodarske komore. Uz sportske entuzijaste i ljubitelje Hajduka, na promociji su bili veleposlanik RH u Ottawi mr. sc. Veselko Grubišić i gk u Mississaugi Ljubinko Matešić. Promociji je nazočili i Lynne Yelich, zastupnica u parlamentu, koja se također ponosi svojim hrvatskim korijenima.

U kratkom obraćanju, autorica Bezić je ispričala je nekoliko anegdota vezanih uz nastanak knjige, te je spomenula kako je bilo uistinu teško prikupiti tako opsežnu građu u nedostatku pisanih dokumenata o veteranima Hajduka iz dnevnih novina ili službenih zapisnika. I kako se onda ona uputila u avanturu skupljanja priča i dogodovština o svim njihovim gostovanjima, a polako su slijedile i fotografije te je na kraju bilo dovoljno materijala i za cijelu knjigu koja tako vjerno dokumentira aktivnosti Bilih.

Tijekom večeri održana je i aukcija hajdukovih memorabilija u organizaciji Ivana Nižića, dok je autorica potpisivala knjige nazočnim gostima književnog druženja. Knjiga je bila predstavljena i u Londonu, u Ontariju, gdje također ima mnogo Hajdukovih navijača. Dogovoreno je osnivanje klubova prijatelja Hajduka i organiziranje Bile noći na tradicionalni način.

Branka Bezić Filipović je za vrijeme svog boravka među Hrvatima u Kanadi nazočila i sastancima vezanim za svoju primarnu aktivnost. Između ostalog, našla se i s fra Tomislavom Pekom, koji organizira susret katoličke mladeži u Norvalu a zainteresirani se mogu prijaviti na web stranici www.norvalyouthrally2013.com. To će biti slava vjere i mladosti a posebni gosti će biti Tatjana Matejaš Cameron, poznatija kao Tajči i fra Damir Stojić.

Tekst: Ana Bačić, Toronto

Podijeli ovaj članak
Skip to content