U Sydneyju preminuo Franjo Harmat

3 min čitanja

U 75. godini života je u Sydneyju nakon duge i teške bolesti, okružen članovima svoje obitelji preminuo novinar Franjo Harmat

 

U 75. godini života je 23. veljače u Sydneyju nakon duge i teške bolesti, okružen članovima svoje obitelji preminuo novinar Franjo Harmat. Harmat je bio dugogodišnji glavni i odgovorni urednik Nove Hrvatske, tjednika na hrvatskome jeziku koji je izlazio utorkom, od 1993. do 2012. godine u Sydneyju, u Australiji. Novine je kupio poduzetnik hrvatskoga podrijetla Marko Franović i preimenovane su u Boka Cro Press.

Franjo Harmat rođen je 1947. godine u Hrvatskoj, a u Australiju je stigao 1969. godine.

Novinarstvom se bavio dok je još živio u Zagrebu, prije dolaska u Australiju. Surađivao je s mnogim tiskovinama u Zagrebu i sirom Hrvatske. Bio je dopisnik Vjesnika – inozemnog izdanje VUS-a, Matice iseljenika u Zagrebu i Splitu, Arene, Večernjeg lista, češke “Jednote” u Daruvaru…

Surađivao je sa svim hrvatskim organizacijama i klubovima Australije i Novog Zelanda, kao i s nekim iz Amerike i Europe. Bavio se i pisanjem poezije, ali i sportom. U mladim danima igrao je nogomet, a kasnije se posvetio trenerskom pozivu. Dobio je mnoga priznanja za svoj dugogodišnji uspješni rad, kako od hrvatskih klubova i zajednica, tako i od raznih ustanova i vlada NSW, Victorije i Australije.

Surađivao je i s aboridžinskom zajednicom u Sydneyju, a jedan je od rijetkih dobitnika  LEKO Suport Award – rada poznatog aboridžinskog umjetnika iz Zapadne Australije. Najdraze mu je bilo priznanje Consumer Journalist Award, koje je primio 2002. godine u Sydneyju.

Pogreb Franje Harmata će se održati u petak, 11. ožujka u Sydneyju.

Niz godina redovito je slao vijesti o aktivnostima australskih Hrvata za časopis „Matica“, a poslije i web portal Hrvatske matice iseljenika. Njegov vedri duh, predani rad i članci koji su redovito stizali, svima će nam nedostajati. Izražavamo iskrenu sućut obitelji, kolegama novinarima i članovima tamošnje hrvatske zajednice.  Franjo iza sebe ostavlja tugujuće: suprugu, troje djece, petero unučadi i malu praunuku, snahe, zeta, te mnogobrojnu rodbinu i prijatelje u Australiji, Kanadi, Hrvatskoj…Počivao u miru.

 

(Harmat u Matici 2007., Foto: Žorži Paro)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content