U Sarajevu održana IV. kulturno – vjerska baština Hrvata BiH

5 min čitanja

Pod pokroviteljstvom predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare,  a u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Humanitarno – karitativne organizacije ”Kruh svetog Ante” Sarajevo održana je trodnevna kulturno – vjerska baština Hrvata BiH pod geslom Vratimo nadu zavičaju

 

 

Pod pokroviteljstvom predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare,  a u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Humanitarno – karitativne organizacije ”Kruh svetog Ante” Sarajevo održana je kulturno – vjerska baština Hrvata BiH pod geslom Vratimo nadu zavičaju. Kroz tri dana, od 17. do 19. lipnja, radnim sastancima i događanjima te svečanim programom u Multimedijalnoj dvorani Franjevačkog međunarodnog, studentskog centra manifestacija je opravdala i svoj naziv – vjeru i nadu povratka zavičaju. Programu je prethodila Večer Hrvatske matice iseljenika na kojoj se razgovaralo o budućoj suradnji te projektima koje će se realizirati u Bosni i Hercegovini.

Drugi dan manifestacije započeo je prijemom kod fra Zdravka Dadića, provincijala Bosne Srebrene. Prijemu su nazočili fra Vinko Sičaja, definitor i ekonom, fra Miro Relota, definitor, fra Petar Karajica, ravnatelj Središnjeg ureda HKO “Kruh sv. Ante”, fra Stipo Karajica, samostanski i župni vikar samostana sv. Ilije u Zagrebu i idejni pokretač manifestacije Vratimo nadu zavičaju te delegacija Hrvatske matice iseljenika i Hrvatske poštanske banke iz Zagreba na čelu sa ravnateljem HMI-ja, Mijom Marićem.

Velika nam je čast i odgovornost što je Hrvatska matica iseljenika odlučila ovakav vrijedan projekt organizirati u Sarajevu jer Hrvatima koji žive na ovim prostorima velika je to nada u neko bolje i sretnije sutra – rekao je na prijemu provincijal Dadić.

Nakon prijema služena je Sveta misa u molitvenom prostoru sv. Nikole Tavelića koju je predvodio fra Zdravko Dadić, provincijal Bosne Srebrene u zajedništvu s drugim svećenicima, sudionicima manifestacije, te gostima i uzvanicima, a prije same mise uslijedio je i mimohod sudionika programa manifestacije.

U Multimedijalnoj dvorani Franjevačkog međunarodnog, studentskog centra u Sarajevu nastupili su čuvari kulturne i vjerske baštine Hrvata u središnjoj Bosni i Sarajevu: HKD Napredak, Kreševo, HPD Matija Gubec Bakovići, Fojnica, KUD Sloga, Guča Gora, HKUD Ognjišta, Lug-Brankovići, IFD Župa Potkraj, Turbe, Tamburaši iz Vareša, Kreševa i Fojnice te bogoslovi Franjevačke teologije u Sarajevu.

U pozdravnim govorima pokrovitelja i organizatora istaknuto je da se manifestacija  tradicionalno priređuje s ciljem međusobnog povezivanja Hrvata u BiH i matičnoj domovini Republici Hrvatskoj i šire sa željom vraćanja nade u budućnost zavičaja.

Upoznavanje zajedničke tradicije, kulture i nošnje, unaprjeđenje kulturnih, obrazovnih, gospodarsko – socijalnih i drugih životnih zanimanja raseljenih bosansko-hercegovačkih Hrvata, kao i pružanje potpore Hrvatima u BiH, posebno u jačanju i očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta, ciljevi su ovog vrijednog događanja. Program je do sada održan u Zagrebu, Jajcu i Livnu a Hrvatska matica iseljenika vrijedan je most ove suradnje – istaknuo je ravnatelj HMI-ja Mijo Marić, koji je nakon programa otvorio i postavljenu izložbu akademskog slikara fra Perice Petra Vidića.

Izložba je  humanitarno – karitativnog karaktera višegodišnjeg dobročinitelja za siromašne i nadarene studente, a dio je programa manifestacije VRATIMO NADU ZAVIČAJU.

Organizatori manifestacije Hrvatska matica iseljenika i Humanitarno – karitativna organizacija ”Kruh svetog Ante” te prijatelji projekta iz Hrvatske poštanske banke posjetili su Plehan i svetište u obnovi, gdje su se susreli s fra Antom Tomasem, gvardijanom i župnikom, fra Jozom Gogićem, samostanskim i župnim vikarom i fra Ivanom Ćurićem, župnim vikarom. Svetu misu za vjerenike iz župe te goste iz Zagreba s gvardijanom predvodio je fra Stipe Karajica, idejni pokretač manifestacije Vratimo nadu zavičaju.

Nada u zavičaj i vjera u bolju budućnost iznimno je važna za opstojnost Hrvata u BiH. Ovakvi projekti, svjetlo su im u tunelu i jasna poruka da nisu zaboravljeni – rekao je sarajevski domaćin manifestacije, fra Pero Karajica i čini se da je to jasna poruka svima nama.

 

Tekst: Ivana Rora

Foto: Arhiv HKO Kruh Svetog Ante Sarajevo

https://drive.google.com/drive/folders/1bW6F17LyL6tuNkKNQn34CbPxNWwbu-xd

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content