U Rimu održan znanstveni kolokvij o Faustu Vrančiću

3 min čitanja

U Papinskom Hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu održan je znanstveni kolokvij o Faustu Vrančiću. Kolokvij su organizirali Papinski Hrvatski zavod sv. Jeronima, projekt „Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu“ (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti) te hrvatska udruga „Machinae novae“

U Papinskom Hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu 3. listopada je održan znanstveni kolokvij o Faustu Vrančiću. Kolokvij su organizirali Papinski Hrvatski zavod sv. Jeronima, projekt „Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu“ (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti) te hrvatska udruga „Machinae novae“.

Na početku kolokvija rektor Zavoda preč. Bože Radoš pozdravio je sve sudionike i goste, među njima dvojicu veleposlanika Republike Hrvatske: Nevena Pelicarića (pri Svetoj Stolici) i Damira Grubišu (pri Talijanskoj Republici). Rekao je kako je Zavod rado prihvatio inicijativu da Zavod bude suorganizator znanstvenoga kolokvija o Faustu Vrančiću povodom 400. obljetnice objavljivanja Vrančićeva djela „Machinae novae“ (Venecija 1615./1616.) i 421. obljetnice objavljivanja njegova petojezičnoga rječnika „Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum“ (Venecija, 1595.). K tomu treba pridodati i 441. obljetnicu Vrančićeva primanja u Bratovštinu sv. Jeronima u Rimu (1. siječnja 1575.), čiji je povijesni i pravni nasljednik suvremeni Zavod sv. Jeronima, istaknuo je rektor Radoš. Ovom je prigodom bio izložen treći svezak Knjige dekreta Bratovštine sv. Jeronima u kojoj je zabilježeno primanje Fausta Vrančića u Bratovštinu, a koji se čuva u Arhivu Zavoda.

Nakon izlaganja, u ime sudionika kolokvija, kapetan i umjetnik Stjepko Mamić darovao je Zavodu sliku s motivom „Letećega čovjeka“ (homo volans) iz Vrančićeva djela „Machinae novae“.

Potom je u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima rektor Radoš predvodio svetu misu za Fausta Vrančića. Uz svećenike studente koncelebrirali su dr. Tomislav Mrkonjić OFM Conv i don Božo Škember, župnik Sv. Marije od Milosti u Prvić Luci gdje je pokopan Vrančić prema vlastitoj oporučnoj želji. Rektor je u homiliji ukazao na poveznicu evanđelja dana o milosrdnom Samarijancu i djelovanju Bratovštine sv. Jeronima, čiji je Vrančić bio član.

Bratovština je naime imala gostinjac, bolnicu i crkvu za potrebe hrvatskih hodočasnika. I mi smo pozvani postupati po primjeru milosrdnoga Samarijanca koji je slika Krista, zaključio je rektor. Više, uz fotogaleriju.

Podijeli ovaj članak
Skip to content