U Pečuhu preminuo književnik Đuro Franković

2 min čitanja

Hrvatski književnik, etnograf, povjesničar i publicist u svom je istraživačkom radu obuhvatio brojne subetničke skupine Hrvata u Mađarskoj. Suutemeljitelj je Saveza Hrvata u Mađarskoj, urednik zbornika Etnografija Hrvata u Mađarskoj, časopisa Pogledi, autor više od 500 studija, članaka, prikaza iz kulture, povijesti i etnografije Hrvata u Mađarskoj i desetak knjiga

Iznenada, nakon kratke i teške bolesti, napustio nas je Đuro Franković (Fok, 9. veljače 1945. – Pečuh, 9. listopada 2016.). Nakon završene osnovne škole, srednjoškolsko obrazovanje nastavlja u hrvatsko – srpskoj gimnaziji u Budimpešti. Diplomirao je povijest i hrvatsko – srpski jezik i književnost na Visokoj učiteljskoj školi u Pečuhu. Nakon diplome radi u hrvatsko – srpskoj gimnaziji u Budimpešti, od 1970. do 1972. godine. Od 1973. godine novinar je u hrvatsko – srpskom uredništvu Radio Pečuha, kasnije predavač na Visokoj učiteljskoj školi u Pečuhu.

Suutemeljitelj je Saveza Hrvata u Mađarskoj i njegov prvi predsjednik od 1991. do 1993. godine. Uređivao je zbornik Etnografija Hrvata u Mađarskoj, časopis za kulturu i društvena pitanja Hrvata u Mađarskoj Pogledi. Objavio je više od 500 studija, članaka, prikaza iz kulture, povijesti i etnografije Hrvata u Mađarskoj, na mađarskom i hrvatskom jeziku. Autor je desetak knjiga.

Đuro Franković bio je neumorni istraživač svijeta priča i vila koje su ga slijedile čitavog života. Bio je čuvar hrvatskoga jezika i pisma, uporan u čuvanju svoga nacionalnog identiteta. Đuro Franković, hrvatski književnik, etnograf, povjesničar i publicist u svom je istraživačkom radu obuhvatio brojne subetničke skupine Hrvata u Mađarskoj.
(Hrvatskiglasnik)

Tekst: Branka Pavić Blažetin

Podijeli ovaj članak
Skip to content