U Matici otvorena izložba Ponosno hrvatsku nošnju nosim

5 min čitanja

Prisutnima su se obratili rukovoditeljica Odjela za kulturu Snježana Jurišić, ravnatelj Matice Mijo Marić, o. Zvonko Martić i Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, koja je ujedno i otvorila izložbu

U četvrtak, 7. lipnja svečano je otvorena izložba Ponosno hrvatsku nošnju nosim u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Udruge za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini ‘Stećak’. Otvaranje je započelo zvukom dvojnica u izvedbi etnologa Marka Brkljačića te plesovima i pjesmom Posavine u izvedbi HKUD -a Željezničar pod umjetničkim vodstvom Katarine Horvatović Medarić. Pozdravnim govorom prisutnima su se obratili rukovoditeljica Odjela za kulturu mr.sc. Snježana Jurišić, ravnatelj Matice prof. Mijo Marić, o. Zvonko Martić iz BiH i Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, koja je ujedno i otvorila izložbu.
Otvorenju izložbe nazočili su i doc. dr. sc. Olivera Majić, zamjenica i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, izaslanici Općine Tomislavgrad potom predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrada Luka Krstanović i pomoćnik za pitanja branitelja i zajedničke poslove Ivica Šarac, predsjedatelj Skupštine Hercegbosanske županije Robert Bagarić i tajnik Skupštine Zdravko Skočibušić, predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, predstavnici gradskog Ureda za demografiju, predstavnici ZAFAZ-a, Zvonko Djidic, član Uprave Saveza hrvatskih društava u Švedskoj, pripadnici Turopoljskog banderija Plemenite općine Turopolje, predstavnici Ministarstva kulture (Uprava za zaštitu kulturne baštine, Odjel za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu), dr. sc. Tvrtko Zebec, voditelj Međunarodne smotre folklora, predstavnici Instituta za etnologiju i vodstvo Međunarodne smotre folklora, predstavnici KUD-ova, Crkve i ostali prijatelji.
Rukovoditeljica Odjela za kulturu mr.sc. Snježana Jurišić istakla je kako izložba ima dva cilja, predstaviti zagrebačkoj publici i široj hrvatskoj javnosti program Revije tradicijske odjeće i Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH koji se organizira petu godinu zaredom u Bosni i Hercegovini. Najavljujući program koji će se održati od 2. do 7. srpnja u Tomislavgradu, izložba Ponosno hrvatsku nošnju nosim pridonosi i osvješćivanju javnosti o značaju hrvatske folklorne baštine u očuvanju hrvatskog identiteta u hrvatskim iseljeničkim i manjinskim zajednicama te kod Hrvata u BiH. Organizator Izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH je Udruga Stećak a suorganizator Hrvatska matica iseljenika. Izbor se održava pod visokim pokroviteljstvom Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Vlade Hercegbosanske županije i Općine Tomislavgrad. Jurišić dodaje kako ovime upućujemo javnost u na značenje i ulogu hrvatskog tradicijskog ruha kao važnog elementa kulturnog i etničkog identiteta u hrvatskom iseljeništvu, među pripadnicima hrvatskih manjinskih zajednica u europskim zemljama i kod Hrvata u BiH. Akcent je i na osvješćivanju značenja hrvatske folklorne baštine u današnjem kontekstu i jačanju ponosa na hrvatsku tradicijsku kulturu.
Kako smo već najavljivali, kazala je Jurišić, izložba je modularnog tipa te će biti popraćena raznim sadržajima, uz 52. Omladinski tamburaški festival Hrvatske bratske zajednice organizirat će se radionica izrade turopoljske podgutnice – preteče današnje kravate te će svatko moći izraditi svoju vlastitu i odjenuti je ponosno kao dio svoje odjevne kombinacije. Time će, istakla je Jurišić, publika pridonijeti razumijevanju značenja hrvatske folklorne baštine kao stalnog procesa transmisije sustava vrijednosti i kao neizostavnog elementa našeg identiteta. Osim radionice održat će se i okrugli stol o baštini i migracijama te prikaz uporabe narodnih nošnji u hrvatskim manjinskim zajednicama s naglaskom na rekonstrukcije ruha, odnosno ukazivanja na važnost obnove tradicijskog tekstilnog rukotvorstva u današnje doba.
Autor izloženih fotografija je sarajevski umjetnički fotograf Jasmin Fazlagić, a nastale su tijekom održavanja proteklih revija u Tomislavgradu.
Izložba je otvorena u prostoru Hrvatske matice iseljenika i bit će otvorena za posjetitelje do 22. srpnja, kada i završava 52. Međunarodna smotra folklora.

Tekst: Naida Šehović; Fotografije: Snježana Radoš

Podijeli ovaj članak
Skip to content