U Kugi predstavljena dvojezična knjiga Doroteje Zeichmann

2 min čitanja

Knjigu od 160 stranica ilustrirao je poznati fotograf iz Željeznog, Manfred Horvat, a izdavač je Hrvatski kulturni i dokumentarni centar (HKDC). Zbog kratkoročnih zdravstvenih poteškoća autorica nije mogla sudjelovati pri prezentaciji. Umjesto nje pjesme su čitale njene kćeri Anna Biricz-Zeichmann i Vera Pavitschitz

 

 

U Kugi u Velikom Borištofu je 27. ožujka predstavljena dvojezična knjigu „Od jutra do noći. Ein Buch über das Pendeln“ klimpuške autorice Doroteje Zeichmann. Pjesme se tiču pendlanja/putovanja na posao iz Gradišća u Beč i druge gradove.

Knjigu od 160 stranica ilustrirao je poznati fotograf iz Željeznog, Manfred Horvat, a izdavač je Hrvatski kulturni i dokumentarni centar (HKDC). Zbog kratkoročnih zdravstvenih poteškoća autorica Doroteja Zeichmann nije mogla sudjelovati pri prezentaciji. Umjesto nje pjesme su čitale njene kćeri Anna Biricz-Zeichmann i Vera Pavitschitz.

O knjizi,kaže izdavač, predsjednik HKDC-a Martin Ivančić, da je vlada ponudila subvencije za hrvatski projekt. Oni da su se odlučili da će nagraditi one one, koji su Gradišće izgradili i  zemlji ostali vjerni.

Gotovo svi u Gradišću su djeca pendlera, koji bi svaki dan ili svaki tjedan putovali u Beč ili druge velike centre. Zbog toga je trpjela cijela obitelj, kazao je Ivančić.

Za poznatu autoricu Doroteju Zeichmann  su se  odlučili, jer su njene pjesme jako lijepe, melankolične i istinite. Osim toga, ponudila je da će sudjelovati u projektu, budući je i sama, putujući na posao kao ‘pendlerica’ još i u vlaku pisala pjesme. Autentičnije ne ide, veli Ivančić.

Predsjedniku HKDC-a bilo je jako važno, da se ne uljepšavaju sati. Najteže je onima koji moraju jutro poći i dođu kući tek navečer. Fotograf Manfred Horvat  je to svojim radovima dobro pokazao, rekao je Martin Ivančić.

U pogledu na pendlanje Gradišćanskih Hrvatov Martin Ivančić je kazao da su uvijek bili veći Gradišćanci negoli drugi. Zbog toga da se i nisu u tako velikom broju odselili, jer je opstanak narodne grupe teži, čim ima manje je pripadnika. Pendlanje je sudbina gradišćanskoga stanovništva.  (https://volksgruppen.orf.at/hrvati/stories/3149486/) Prijevod:dšš

Podijeli ovaj članak
Skip to content