U Koprivnici počinje Matičina Zimska škola folklora

4 min čitanja

Više od 120 polaznika iz Njemačke, Švicarske, Austrije, Mađarske, Srbije, BiH i Argentine te iz raznih krajeva Lijepe Naše stečeno znanje i umijeće pokazat će na završnom svečanom koncertu

 

Grad Koprivnica je od 3. do 12. siječnja 2020. domaćin tradicionalne desetodnevne Zimske škole hrvatskoga folklora koja se u organizaciji Hrvatske matice iseljenika održava već 26. godinu. Na programu su pjesme, plesovi i glazba PANONSKOGA PODRUČJA:  Turopolja, Moslavine, Posavine, Bilogore, područja Slatine, Donjeg Miholjca, Orahovice, Našica, Nove Gradiške i Požeške kotline, Baranje, Valpovštine, Brodskog Posavlja, Đakovštine, zapadne Slavonije, područja Županje i Vinkovaca te Srijema. Predavat će se i plesovi Hrvata koji žive u Vojvodini (Srbija), Mađarskoj i Bosanskoj Posavini u BiH. Od teorijskih predavanja na programu je kinetografija i osnove notnoga pisma te nošnje panonskoga područja. Programski voditelj ŠHF jest  Andrija Ivančan, dipl. etnl. i pol.  koji vodi plesnu sekciju, voditelj tamburaške sekcije je Tibor Bün, a gost predavač maestro Siniša Leopold,  voditelj sekcije tradicijskih glazbala Vjekoslav Martinić,  uz predavače  – Nenad Sudar, Katarina Horvatović, Goran Knežević, Katica Tomac, Kristina Benko Markovica, Slavica Moslavac, Mišo Šarošac, Miroslav Šilić, te korepetitore Antuna Kotteka i Lanu Moslavac.

Škola hrvatskoga folklora namijenjena je ponajprije obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava kako u Hrvatskoj tako i  u hrvatskomu iseljeništvu te među pripadnicima hrvatskih zajednica koje žive u susjednim zemljama i okuplja sve ljubitelje hrvatskoga folklora iz domovine i svijeta. Programski stručni voditelj Andrija Ivančan u  program ŠHF-a,  čije je temelje  još 1964. postavio doajen hrvatske etnokoreologije scenske primjene folklora, ugledni dr. sc. Ivan Ivančan, ugradio je  suvremene trendove plesne edukacije i sve elemente potrebne za školovanje voditelja folklornih i tamburaških skupina te je njeno pohađanje i polaganje ispita jedan od kriterija za stjecanje statusa u Hrvatskom društvu folklornih koreografa i voditelja.

Glavni je cilj samoga stručnoga programa  očuvanje izvornosti i autohtonosti narodnoga plesa, pjesme i glazbe kao najprivlačnijeg i najčešće izvođenog dijela tradicijske kulture danas. Tradicija je i osnova za suvremeno kreativno izražavanje tako da se kroz Školu hrvatskoga folklora promiče i autorska, etnološki i folkloristički utemeljena interpretacija i glazbeno-scenska koreografska obrada  ovoga dijela hrvatske tradicijske umjetnosti.

Osim stručnog i nastavnog programa, u večernjem terminu od 21.00 sat, za polaznike pripremamo bogati kulturno-umjetnički program tako da će se, među ostalima, predstaviti folklorne skupine iz Križevaca i križevačkog prigorja u organizaciji Zajednice KUD-ova KKŽ (5.1.2020.); tamburaši u večeri „Od tambure do akademije“, pod umjetničkom palicom maestra Siniše Leopolda i voditelja Tibora Buna (6.1.2020.); Udruga žena Peteranec s radionicom peteranskog bijelog veza; Etnoraj ogrlice s radionicom panonske ogrlice i izložbom tradicijskog nakita (10.1.2020.), videoprojekcijama dokumentarnih i terenskih zapisa iz bogate zbirke Vidoslava Bagura.

Ove je godine  prijavljeno više od 120 polaznika iz Njemačke, Švicarske, Austrije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine i daleke Argentine, te iz raznih krajeva Lijepe Naše. Stečeno znanje i umijeće pokazat će na završnom svečanom koncertu u nedjelju, 12. siječnja  2020. u novouređenoj dvorani Domoljub s početkom u 20.00 sati. Ulaz je slobodan i svi ste dobro došli!

Zahvaljujemo svima koji su pridonijeli organizaciji Zimske škole hrvatskoga folklora, a posebno našem partneru Gradu Koprivnici, domaćinima KK Županiji i Hotelu „Podravina“, Zajednici KUD-ova KKŽ  te Podravki na donaciji školskog materijala.

Tekst: Snježana Jurišić

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content