U HNK stižu dvije sjajne ženske klape iz Argentine i Mađarske

4 min čitanja

Susret klapa Hrvata izvan RH  jedan je od važnijih programa Hrvatske matice iseljenika. A za treći po redu koji će se održati 11. lipnja u 19 sati 2023. u Hrvatskom narodnom kazalištu umjetnički direktor projekta, Joško Ćaleta, doajen klapskog pjevanja, osmislio je poseban program.

Klape koje sudjeluju na događaju dolaze iz raznih dijelova svijeta, a u matičnim zemljama svojim djelovanjem promiču kroz glazbeni izričaj identitet hrvatskog naroda. Predstavljamo vam dvije, od ukupno 8 klapa sudionika – Klapu Valovi iz Buenos Airesa u Argentini i Klapu Biseri iz Unda u Mađarskoj.

Koncert u HNK je besplatan za sve uzvanike, a karte možete rezervirati u Hrvatskoj matici iseljenika.

 

KLAPA VALOVI

Ženska klapa Valovi osnovana je u Buenos Airesu 2002. godine, a u proteklih 21 godinu nastupale su diljem Argentine na brojnim susretima i samostalnim koncertima. Kroz svoj repertoar interpretiraju hrvatsku narodnu glazbu i suvremene popularne pjesme prilagođene njihovom jedinstvenom glazbenom stilu, a pjesme izvode na engleskom i španjolskom jeziku.

Članice su kćeri i unuke Hrvata pristiglih u Argentinu – Maria Cecilia Fernández Šarić, Veronica Šimunić, Daria Trošelj, Ivana Šimunić, Valeria Fernández Šarić, Maria Eva Pulfer, Silvia Detelić, Stella Hubmayer i Jelena Nadinić.

Svojim nastupima Valovi uspješno promoviraju klapsku glazbu i hrvatsku kulturnu baštinu, a do sada su snimile i dva studijska albuma – Valovi uživo 2011. godini i Dobre djevojke, objavljen 2015. godine.

Tijekom karijere nastupale su pod ravnateljskom palicom Ive Puchesa, Leticije De Luca, Gabriela Apromiana i maestra Javiera Zentnera, koji je napravio brojne glazbene aranžmane posebno za Valove.

Valovi su danas dio Hrvatske Udruge Jadran iz Buenos Airesa, udruge Hrvatski zbor Jadran koju su ponovno osnovali zajedno s Klapom B.A., zadržavajući svoj identitet kao prva Hrvatska udruga HPZ Jadran. Organizirale su Prvi susret klapa u Argentini u studenom 2017. koji se održao u Buenos Airesu, Córdobi, Rosariju i Arecu, gdje su pozornicu dijelili s Klapom Dišpet iz Zagreba, Klapom Vinčace iz Novog Vinodolskog i Klapom Croatia iz Münchena.

U ožujku 2018. godine, odlukom predsjednice gospođe Kolinde Grabar Kitarović, Klapa Valovi dobila je Povelju Republike Hrvatske.

Klapu Valovi hrvatska publika je imala prilike već dobro upoznati. Tijekom 2019. godine održali su 14-dnevnu turneju po Hrvatskoj obišavši brojne gradove. Održale su 8 koncerata, a njihovi nastupi bili su medijski odlično popraćeni.  Nastupale su diljem Hrvatske i sudjelovale na brojnim susretima klapa hrvatske dijaspore. Ove godine u Montevideu u Urugvaju nastupit će u sklopu 7. Susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike. Detaljnije o klapi pogledajte ovdje.

 

KLAPA BISERI

Ženska vokalna skupina Biseri je osnovana 2010. godine. Djeluje kao najmlađa sekcija Undanske Hrvatske Udruge, a ovo su ime izabrale vodeći se idejom da je biser najstariji čovjeku poznati dragi kamen, ujedno i simbol čistoće, vrijednosti i ženstvenosti. Članice klape su Szabina Balogh, voditeljica, Nikolett Gáti, Katalin Unger, Teréz Kiss Kövérné Annamária Hanis, Viola Alaszné Unger, Karmela Payrits, (Karina Lendvai, Barbara Hanis, Szimanetta Preiner, Vivien Fülöp).

Fokus njihovog rada je aktiviranje mlađih naraštaja u glazbene i društvene aktivnosti s ciljem osvještavanja važnosti očuvanja hrvatskog jezika i kulture. Članice Klape Biseri pjevaju, uz klapske i gradišćansko hrvatske pjesme, a  nastupale su u Austriji, Hrvatskoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Iskustvo pokazuje da se gotovo 500 godina stari hrvatski jezik brzo asimilirao tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, a upravo pjesmom je to I najljepše. Iznimno su aktivne na društvenim mrežama sve o njihovom bogatom radu pogledajte na službenom facebooku klape Biseri.

Podijeli ovaj članak
Skip to content