U Beču predstavljena knjiga Hrvatska EU-članica broj 28

2 min čitanja

Knjiga na njemačkom jeziku Cindorfca Štefana Benczaka u izdanju Hrvatskoga štamparskoga društva u Željeznom na gotovo stotinu stranica daje kronološki pregled najvažnijih povijesnih događaja vezanih uz Hrvate i Hrvatsku, počevši od 796. do 1. srpnja o.g. i punopravnoga članstva u EU
Na presici u Cafe Landtmann goste je uvodno pozdravio predsjednik HŠD-a Ivica Mikula, a o knjizi su govorili hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, austrijski znanstvenik, gradišćanski Hrvat Franz M. Vuketić, glavni urednik Hrvatskih novina Petar Tyran u ime izdavača i autor knjige.
„Cilj mi je bio upoznati Austrijance i predstavnike stranih diplomatskih zborova akreditiranih u Austriji s Hrvatskom, starom članicom europske obitelji i njenom bogatom povijesti i kulturom nedovoljno poznatom europskoj javnosti“ — rekao je Benczak istaknuvši kako knjiga daje kronološki prikaz europskoga puta Hrvatske od prvog spominjanja hrvatskoga imena 852. u vrijeme vladavine kneza Trpimira, pa sve do danas. Dodao je kako je riječ o privatnoj publikaciji, isključivo austrijskoj inicijativi usredotočenoj na Hrvatsku koja je „stotinu godina bila povezana s francuskom dinastijom Anjou, četiri stotine s poviješću Austrije i osam stotina s Mađarskom“ i Hrvate koji se pod sadašnjim nazivom već od 9. stoljeća pojavljuju u europskom registru imena. Dodao je kako je u knjizi posebno naglasio francusku komponentu hrvatskih povijesnih veza, nepoznatu mnogim Francuzom, čija zemlja ima važnu ulogu u EU.
Knjiga se može nabaviti u Hrvatskom štamparskom društvu u Željeznom. (Hrvatske novine)

Podijeli ovaj članak
Skip to content