Turneja Novozelanđana po Hrvatskoj i Tarara koncert

2 min čitanja

Spiritus movens koncerta u Opatiji, ali i čitavog gostovanja umjetnika iz Novog Zelanda po Hrvatskoj je Goran Kačurov, nekadašnji voditelj Ladovog orkestra. Na koncertu su nastupili Folklorni ansambl Kralj Tomislav iz Aucklanda, maorska grupa Te Ihi Conections, Tamburaški orkestar HRT-a, ali i klapa Samoana, koja pjeva dalmatinske klapske pjesme

Da i Samoanci vole i znaju pjevati klapsku pjesmu, uvjerit će se svi oni koji će u subotu, 6. srpnja u 21 sat na Drugom programu Hrvatske televizije gledati snimku koncerta Tarara, održanog 4. srpnja na velikoj festivalskoj sceni u Opatiji.
Na koncertu su nastupili Folklorni ansambl Kralj Tomislav iz Aucklanda, maorska grupa Te Ihi Conections, Tamburaški orkestar HRT-a, ali i posebna atrakcija, klapa Samoana.
Spiritus movens koncerta u Opatiji, ali i čitavog gostovanja umjetnika iz Novog Zelanda po Hrvatskoj je Goran Kačurov, nekadašnji voditelj Ladovog orkestra. Prije Opatije, ljubitelji hrvatskog folklora iz Novog Zelanda nastupili su u Balama i u Puli, a nakon gostovanja u Istri i na Kvarneru, putuju u Slavoniju, da bi ovoljetna turneja završila u Krapini. Klapa Samoana nastupiti će i u Omišu. (Večernji list)
Tarara je riječ kojom su domicilni Maori na Novom Zelandu nazivali doseljene Hrvate. Obje su etničke skupine tijekom prošlosti ondje pripadale najnižem društvenom sloju stanovništva, za kojeg su bili “rezervirani” i najteži poslovi, pa je tako među njima nastala bliskost koja je dovela i do ženidbenih veza.
Ta specifična hrvatska iseljenička priča nadahnula je program ovog koncerta u kojem su se, na Ljetnoj pozornici u Opatiji, u sklopu svoje hrvatske turneje, predstavile hrvatska folklorna skupina Kralj Tomislav i maorska Te Ihi Connections s Novog Zelanda, te klapa Samoana, s otoka Samoe, koja pjeva dalmatinske klapske pjesme.
U programu će nastupiti i hrvatski pjevači Đani Stipaničev, Jacques Houdek i Miroslav Škoro, a svi zajedno uz glazbenu pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a i naraciju glumaca Vedrana Mlikote, Ane Maras, Vida Baloga i Damira Lončara. (Večernji list/HRT)

Podijeli ovaj članak
Skip to content