Tuga Tarle objavila Hrvatski iseljenički duhopis

2 min čitanja

Knjiga će biti prvi put predstavljena javnosti u okviru 20. jubileja Hrvatskoga svjetskog kongresa, 24. srpnja u Zagrebu. Autorica knjige je u svojoj više od desetljeća dugoj diplomatskoj karijeri radila u Australiji, Španjolskoj, Čileu i Slovačkoj

Knjiga pod naslovom “Hrvatski iseljenički duhopis” bit će prvi put predstavljena javnosti u okviru 20. jubileja Hrvatskoga svjetskog kongresa, 24. srpnja u Zagrebu. Autorica knjige je profesorica i spisateljica Tuga Tarle, koja je u svojoj više od desetljeća dugoj diplomatskoj karijeri radila u Australiji, Španjolskoj, Čileu i Slovačkoj.
„Ova knjiga će morati postati obvezna literatura, ne samo za sveučilišne profesore i njihove studente koji se bave proučavanjem povijesti hrvatskog iseljeništva, nego i za hrvatske diplomate, osobito one koje njihova profesionalna dužnost odvede u gradove i države u kojima već djeluju dobro organizirane hrvatske zajednice“, stoji u recenziji knjige koju je napisao dr. Marin Sopta.
Prof. dr. Ivan Rogić o novoj knjizi Tuge Tarle kaže: „Rad Tuge Tarle o hrvatskom iseljeništvu je vrijedan prinos književnom i istraživačkom fondu hrvatske iseljeničke baštine. Rad je pisan pregledno, “protočno”, s mnoštvom tematskih i analitičkih uvida koji teško mogu čitatelja ostaviti ravnodušnim. Posebno, na tom tragu, treba upozoriti na, u tekstu šire obrazložen, prijedlog osnutka iseljeničkog muzeja (u Rijeci). Time je, posredno, autorica osnažila i pitanje o kakvoći institucijske “infrastrukture” s kojom hrvatsko iseljeništvo može u tuzemnoj Hrvatskoj računati. Već i zagovor osnutka iseljeničkog muzeja dostatnim je razlogom za odabir stanovita “aktivističkog” tona u znatnom dijelu teksta. Knjigu Tuge Tarle treba čitati kao sretni spoj popularnoznanstvena i referentnog teksta“.
Sama autorica zahvaljuje dr. Boži Skoki, dr. Rogiću i dr. Sopti na svesrdnoj pomoći oko pripreme knjige kao i mnogobrojnim suradnicima koji su joj pomogli ustupanjem materijala, savjetima i podrškom zahvaljujući čemu je knjiga dovršena na vrijeme i dostupna čitateljima.

O predstavljanju knjige moći ćete uskoro čitati na Crodnevniku

Podijeli ovaj članak
Skip to content