Trostruko slavlje u Schwenningenu

4 min čitanja

U HKZ bl. Alojzija Stepinca slavilo se 25. godina zajednice, 35 godina svećeništva voditelja zajednica Rottweil i Schwenningen svećenika Sarajavske nadbiskije vlč. Luke Lucića te njegov 60. rođendan 

U Hrvatskoj katoličkoj zajednici bl. Alojzija Stepinca u Schwenningenu, 19. listopada, bilo je trostruko slavlje. Slavilo se 25. godina Hrvatske katoličke zajednice Schwenningen, 35 godina svećeništva voditelja zajednica Rottweil i Schwenningen svećenika Sarajavske nadbiskije vlč. Luke Lucića te njegov 60. rođendan.
Svečano zahvalno misno slavlje u tom je povodu u punoj crkvi Sv. Franje u Schwenningenu predvodio vlč. Lucić u zajedništvu s delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom, voditeljem HKZ Reutlingen, Metzingen i Tübingen vlč. Antom Kutlešom i vlč. dr. Augustinom Dobrotom.
Na početku se išlo u ophodu kroz crkvu u kojem su mladi u narodnim nošnjama nosili sliku zaštitnika zajednice bl. Alojzija Stepinca i položili je ispred oltara. U pratnji su bili i drugi vjernici i djeca obučeni u narodne nošnje. Svi su oni nosili po jednu ružu koju su stavili u vazu ispred slike bl. Alojzija Stepinca. Tih šezdeset ruža simbolizira 60 godina vlč. Lucića, koji je sve na početku pozdravio. „Prije 25 godina, 1 rujna 1989. godine, biskup biskupije Rottenburg-Stuttgart mons. Georg Moser ustanovio je tada Hrvatsku katoličku misiju Rotweil, kojoj je priključen i Schwenningen koji je dotad bio u sklopu Hrvatske katoličke misije Villingen-Schwenningen. Tako se rješilo i pogranično pitanje između biskupija Rottenburg-Stuttgart i Freiburg. Od tada sam ujedno službeno zadužen za dušobrižništvo Hrvata katolika na ovom području Rotweila, Schwenningena, Oberndorfa, Sulza i Schramberga. Dakle području velikoga dekanata Rotweil. Ujedno slavimo i 25 godina moga djelovanja u HKM Rottweil, danas u HKZ sv. Leopolda Bogdana Mandića u Rotweilu i bl. Alojzija Stepinca u VS-Schwenningenu, a ujedno i 35 obljetnicu moga svećeništva i moj 60 rođendan. Zahvaljujem vam svima na vašem trudu i dolasku“, kazao je vlč. Lucić, pozdravljajući posebno vjernike koji su se okupili iz tih hrvatskih zajednica kojima je voditelj.
Delegat vlč. Ivica Komadina je u propovijedi kazao kako se od vjernika očekuje da mole jedni za druge i jedni za druge tako žive da njihova vjera bude djelotvorna, ljubav zauzeta i nada da bude vjera u budući život. Čestitku zajednici u Schwenningenu i vlč. Luciću u ime vjernika te njemačke župe sv. Franje izrekao je predsjednik župnog vijeća gosp. Erchinger, koji je ujedno vlč. Luciću u ime te župe predao novčani dar za pogođene u poplavama u Grebnicama.
Pjevanje cijele okupljene vjerničke zajednice na misi pratila je na glasoviru Veronika Idžoltić.
Slavlje je nastavljeno u obližnjoj dvorani župe sv. Franje zajedničkim objedom. U programu, koji je započeo hrvatskom himnom, čestitke uz prigodne darove uputili su predstavnici više skupina tih hrvatskih zajednica, kao i hrvatskih sportskih i drugih klubova i udruga s toga područja. Nastupila je i folklorna skupina iz zajednica. U zabavnom programu nastupila je skupina „Cro-biseri“ iz Kaštela, koja je posebno stigla na proslavu iz domovine.
Valja podsjetiti kako je na inicijativu vlč. Lucića krajem lipnja hrvatske katoličke zajednice Rotweil i Schweningen zajedno s njemačkim vjernicima dekanata Rotweil pokrenuta akcija pomoći za poplavljene u rodnom mjestu vlč. Lucića – Grebnicama u Bosanskoj Posavini. Dosad je skupljeno i poslano oko 30.000 eura, a vlč. Luka se odrekao osobnih darova i umjesto njih zamolio vjernike za pomoć poplavljenima.

Tekst i fotografije: Adolf Polegubić

Podijeli ovaj članak
Skip to content