Tripundanski dani- Dani Bokelja u Rijeci

2 min čitanja

14. do 22. veljače u Rijeci

U organizaciji Hrvatske bratovštine“Bokeljska mornarica 809“ Rijeka, te više suorganizatora među kojima je i Hrvatska matica iseljenika – Rijeka, povodom blagdana Svetog Tripuna zajednica Bokelja u Rijeci svečano će nizom događanja pokazati dio svoje bogate tradicije i baštine.

Program
14.02. u 19,00 sati, Knjižara „Ribook“
Prezentacija knjige „Sabrana djela“ Viktora Vide, koju će predstaviti prof. Željko Brguljan i prof. Siniša Mišković. Viktor Vida rođen je u Perastu, emigrirao je u Argentinu, a po nekim autorima smatra ga se jednim od najznačajnijih hrvatskih pjesnika u emigraciji.

15.02. u 11,00 sati, Narodna čitaonica na Korzu, Gradska knjižnica Rijeka
Otvorenje izložbe fotografija „Iz povijesti Boke Kotorske – Kravata u Bokelja nastalih od sredine 19.do sredine 20.st. koje prezentiraju pojedinačne i skupne portrete Bokelja, posebice pomorskih kapetana kao i portrete članova Bokeljske mornarice u tradicionalnoj bokeljskoj nošnji.

16.02. u 10,00 sati, crkva Uznesenja BDM
Sveta misa u povodu proslave Svetog Tripuna predvođena kotorskim biskupom mons. Ilijom Janjićem. Nakon mise na trgu ispred crkve proslava će se nastaviti igranjem Kola svetom Tripunu koje će izvesti članovi Hrvatske bratovštine „Bokeljska mornarica 809“ praćeni glazbom „Gradske glazbe Trsat“.

Istoga dana u 19,00 sati, crkva Uznesenja BDM
Otvorenje izložbe srebrnih zavjetnih darova Kotorske biskupije iz riznica Perasta, Dobrote, Kotora, Mua, Prčnja i Stoliva, pod nazivom“Ex-voto, zavjetni darovi bokeljskih pomoraca“

20.02. u 18,00 sati, Gradska vijećnica Grada Rijeke
Predavanje prof.dr.sc. Vande Babić o trojici Zmajevića, Andriji ,Vicku i Matiji, čiji je književni i kulturni doprinos bio od velikog značaja, ne samo za bokokotorski i crnogorski prostor, već i za puno širi, južnoslavenski

21.02.u 18,00 sati, prostorije Doma Umirovljenika u Rijeci
Okrugli stol na temu“Položaj Hrvata u Boki kotorskoj“ na kojem sudjeluju: ministrica u Vladi Crne Gore, Marija Vučinović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Zvonimir Deković te prof. Đuro Vidmarović.

22.02.u 19,00 sati, Hotel Bonavia
Tradicionalni bal Bokelja“Bokeljska noć“

Podijeli ovaj članak
Skip to content