Tripundanski dani – Dani Bokelja u Rijeci

5 min čitanja
Balat sv. Tripuna ispred crkve Uznesenja BDM

U organizaciji Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 iz Rijeke i suorganizatora, među kojima je i riječka podružnica HMI, povodom blagdana svetog Tripuna, zajednica Bokelja u Rijeci je nizom događanja građanima Rijeke i okolice pokazala dio svoje bogate tradicije i baštine

U organizaciji Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 iz Rijeke, te više suorganizatora, među kojima je i riječka podružnica Hrvatske matice iseljenika, povodom blagdana svetog Tripuna, zaštitnika Kotora, zajednica Bokelja u Rijeci svečano je nizom događanja, od 14. do 22. veljače, građanima Rijeke i okolice pokazala dio svoje bogate tradicije i baštine.
Višednevna manifestacija započela je u knjižari „Ribook“ prezentacijom knjige “Sabrana djela“ Viktora Vide izdanoj povodom 100. godišnjice rođenja hrvatskog pjesnika iz Boke kotorske koji je početkom 1948. emigrirao u Argentinu. O životu i djelima autora poznatog po pjesmama snažnog intimističkog ugođaja sa prisutnim temama smrtnosti, samoće i egzistencijalne zebnje pisanih u tradiciji A. G. Matoša i Tina Ujevića, prisutnu publiku su upoznali prof. Željko Brguljan i prof. Siniša Mišković, uz uvodnu riječ Josipa Gjurovića, predsjednika Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 iz Zagreba.
Slijedećeg dana u prostorijama Gradske knjižnice Rijeka, Narodnoj čitaonici na Korzu, otvorena je izložba fotografija pod nazivom„Iz povijesti Boke kotorske- Kravata u Bokelja“ koju su predstavili autori izložbe Željko Brguljan i Nikola Albaneže. Izloženih osamdesetak fotografija, nastalih od pojave fotografije pa do sredine prošlog stoljeća, donose zanimljivu priču o bokeljskoj prošlosti prikazujući portrete Bokelja, pomorskih kapetana, pripadnike Bokeljske mornarice, ali i članove njihovih obitelji. Izložba daje sjajan uvid u nacionalnu, bokeljsku nošnju kao i u razvoj građanskih modnih trendova kroz vrijeme, što uključuje i neizostavnu kravatu kao izvorno hrvatski element odijevanja. Izložba je nastala u organizaciji Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 iz Zagreba te ustanove Academia Cravatica.
Na sam blagdan Sv. Tripuna, zaštitnika Kotorske biskupije članovi Hrvatske Bratovštine Bokeljska mornarica 809“iz Rijeke ispred crkve Uznesenja BDM uz pratnju Gradske glazbe Trsat izveli su nadaleko poznato srednjovjekovno kolo ili balat sv. Tripuna, koje pleše isključivo odred Bokeljske mornarice 809 u čast sv. Tripuna i u rijetkim prilikama određenih blagdana. Kolo ima obilježja obrednog, sakralnog, ali i svjetovnog pomoračkog kola nastalog pod utjecajem, ali i kao posljedica života i rada pomoraca. Sastoji se od dvanaest figura u kojima dominiraju oblici obilježja koja označavaju pomorstvo i život pomoraca poput sidra ili veriga. Bokeljskom kolu prethodilo je misno slavlje koje je u povodu proslave blagdana sv. Tripuna predvodio kotorski biskup mons. Ilija Janjić. Zbor župne crkve UBDM tom je prilikom otpjevao himnu sv. Tripuna a ovogodišnji Mali Admiral Bokeljske mornarice 809 Borna Schubert, u posebno svečanom trenutku u znak zahvale izgovorio je lode sv. Tripunu.
U večernjim satima u prostorijama iste crkve otvorena je izložba zavjetnih darova bokeljskih pomoraca, 411 ex-voto srebrnih pločica, dijela zbirke Kotorske biskupije koja baštini više od 2500 takvih zavjetnih darova pomoraca. Većina datira iz perioda baroka a izrađivali su ih tradicijski majstori Boke kotorske. Na većini pločica prikazani su motivi bogorodice i broda za čiju su se sretnu plovidbu pomorci zavjetovali moleći sigurni povratak u matičnu luku.
Na vrijednost tog kulturnog blaga prisutne je upozorila direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru Mileva Pejaković – Vujošević, a izložbu je otvorio kotorski biskup mons. Ilija Janjić.
Posljednjih dana manifestacije organizatorima su se pridružili i dragi gosti iz Crne Gore, ministrica u Vladi Crne Gore i predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović i Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. Tijekom višednevnog boravka u Primorsko-goranskoj županiji i gradu Rijeci na zajedničkom susretu primljeni su kod župana Zlatka Komadine i zamjenika gradonačelnika Grada Rijeke, Marka Filipovića, te sudjelovali na okruglom stolu na temu „ Položaj Hrvata u Boki kotorskoj“ na kojoj im se pridružio i prof. Đuro Vidmarović. Vrlo uspješni Dani Bokelja tradicionalno su završili poznatim balom „Bokeljska noć“ održanim u hotelu Bonavia.

Tekst i fotografije: Dejan Miculinić

    
 
 
Podijeli ovaj članak
Skip to content