Tripundanske svečanosti Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 Rijeka

4 min čitanja

Nakon svečane večere i okupljanja 3.2.2024., u nedjelju se nastavila proslava sv. Tripuna svetom misom u Crkvi Uznesenja Blažene Marije Djevice na Nebo, lodama koje je uputio Luka Pasković, ovogodišnji mali admiral riječke bratovštine. Mali admiral Luka Pasković je svoj časni zadatak obavio izvrsno na zadovoljstvo cijele zajednice i ponos svoje obitelji. Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 Rijeka odmah nakon Svete Mise, prikazala je u čast proslave svojeg zaštitnika Svetog Tripuna istoimeno Kolo uz pratnju Trsatske gradske glazbe.

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka otvorena je 8.2.2024. izložba fotografija Hrvatski školski brod “Jadran” – matična luka Split 1933.2023. Organizatori izložbe su Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 Rijeka, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Hrvatski pomorski muzej Split, Muzej Domovinskog rata u Splitu, Organizacijski odbor “Hrvatski Jadran”, a suorganizator Hrvatska matica iseljenika, podružnica Rijeka. Autori izložbe su Ljubomir Radić i Matej Gabrilo. Izložbom se obilježava 90 godina od uplovljavanja jedrenjaka „Jadran“ u splitsku luku. Jedrenjak, barkantin „Jadran“ djelo je hrvatskog brodograđevnog znanja i tradicije, a sagrađen je inicijativom „Jadranske straže“ iz Splita, jedne od  najznačajnijih organizacija u hrvatskoj pomorskoj povijesti.  Od 1933. do 1990. godine brod je bio vezan isključivo uz pomorska učilišta na hrvatskoj obali, a od jeseni 1991. prisilno ostaje u crnogorskim rukama, jer je u Hrvatskoj započeo rat. Od tada do danas traju napori Republike Hrvatske da se brod vrati u Split, njegovu matičnu luku. Na izložbi su predstavljene fotografije jedrenjaka „Jadran“ iz 1930-ih godina, od početka gradnje u Hamburgu preko prve plovidbe do Splita 1933. godine do putovanja svijetom zaključno s 1939. godinom. Na izložbi je izložena i maketa školskog broda „Jadran“ iz fundusa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Izložba je otvorena do 29. veljače 2024.

Nakon otvorenja, dobro ispunjena Mramorna dvorana Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci pozdravila je predstavljanje knjige “Baštinske teme iz Crvene Hrvatske”. Knjigu je osobno predstavljao autor Vinicije B Lupis. Nakladnik knjige je Zajednica bokeljskih Hrvata. Knjigu je sufinancirao Ured za Hrvate izvan Hrvatske i Društvo prijatelja dubrovačke starine. Knjiga je predstavljena u sklopu Tripundanskih svečanosti u Rijeci koje organizira Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 Rijeka uz potporu Hrvatske matice iseljenika Podružnica Rijeka. Knjiga Baštinske teme iz Crvene Hrvatske obuhvaća cijeli niz tema koje, ujedinjene na jednome mjestu, pružaju uvid u izučavanje baštinskih tema jedne mikrocjeline hrvatske kulture koja je ostala izvan nacionalnih granica. Budući je danas tendencija i najveća opasnost upravo u otimanju memorije hrvatske baštine, knjigom su obuhvaćene teme kojima se pokušava uklopiti izvangraničnu hrvatsku baštinu u nacionalnu cjelovitost te na taj način pridonijeti razumijevanju kontinuiteta hrvatskog kulturnog i duhovnog utjecaja na ovim prostorima Ova je knjiga prilog poštovanju nacionalne baštinske cjelovitosti i sagledavanju Boke kotorske kao integralnoga hrvatskog kulturnog i duhovnog prostora koji se sada nalazi izvan političkih granica Republike Hrvatske, poštujući pritom političke i povijesne stvarnosti suvremenih europskih standarda. Autor Vinicije B. Lupis je naveo kako očekuje da će se ovom knjigom postići podizanje razine svijesti o hrvatskoj prekograničnoj baštini na hrvatskom povijesnom prostoru Crvene Hrvatske i njene važnosti za sveukupni nacionalni baštinski identitet hrvatskog naroda.

Preuzeto s: http://bokeljska-mornarica.hr i https://ppmhp.hr

Foto: Barbara Buršić

Podijeli ovaj članak
Skip to content