Tribina Zbirke Domovinskoga rata u NSK

2 min čitanja

Predstavljačica i uvodničarka bit će povjesničarka književnosti i spisateljica Julijana Matanović, a gost će joj biti akademik Nedjeljko Fabrio, književnik, glazbeni kritičar i prevoditelj. Voditelj je tribine Tomica Vrbanc, koji je ujedno i voditelj Zbirke

Druga iz ciklusa književnih tribina Zbirke Domovinskog rata NSK pod naslovom Čitam te, Lucijane (Domovinski rat u romanima Nedjeljka Fabrija) će se održati u ponedjeljak, 27. travnja 2015., u 12 sati, u čitaonici Zbirke.
Predstavljačica i uvodničarka bit će povjesničarka književnosti i spisateljica Julijana Matanović, a gost će joj biti akademik Nedjeljko Fabrio, književnik, glazbeni kritičar i prevoditelj. Voditelj je tribine Tomica Vrbanc, koji je ujedno i voditelj Zbirke.
Na ovoj tribini bit će riječi o romanu Smrt Vronskog iz 1994. godine, koji stoji u samim početcima naše ratne proze. Tolstojev lik grofa Vronskoga dolazi, umjesto na bojišnicu rusko-turskoga rata 1877., pred opkoljeni Vukovar 1991. godine. Ova „prvorazredna domislica“, kako je ideju nazvao Igor Mandić, čini početak zbivanja ovoga kratkog romana koji je imao široku i raznorodnu kritičarsku recepciju od dana objavljivanja, pa sve do tematskoga broja Književne republike u čast Nedjeljka Fabrija iz 2008. godine. Domovinski rat poslije je ušao u širu povijesnu fresku, roman hrvatske pasije, kako glasi podnaslov romana Triemeron, koji čini završni dio Jadranske trilogije.
Dijelove romana interpretirat će glumac Filip Šovagović.
(NSK)

Podijeli ovaj članak
Skip to content