Tribina i predstavljanje Hrvatskog katoličkog kalendara 2022.

2 min čitanja

U Kulturnom centru bačkih Hrvata održana je tribina o vjerskom životu bačkih Hrvata u okviru koje je predstavljen Hrvatski katolički kalendar za 2022. godinu. O nastanku, sadržaju, koncepciji Kalendara govorila je glavna urednica Lilla Trubić

 

U suorganizaciji Kulturnog centra bačkih Hrvata, Hrvatske samouprave Bačko-kiškunske županije i Hrvatske samouprave grada Baje, 4. veljače u Kulturnom centru bačkih Hrvata održana je tribina o vjerskom životu bačkih Hrvata u okviru koje je predstavljen Hrvatski katolički kalendar za 2022. godinu.

Na tribini se okupilo oko pedeset bačkih Hrvata iz Baje  i okolnih naselja, a priredbu je uveličao gk RH u Pečuhu Drago Horvat.  Crkvenim pjesmama tribinu i predstavljanje uljepšala je Izvorna pjevačka skupina iz Dušnoka. Nakon pozdravnih riječi ravnatelja Kulturnog centra Mladen Filakovića tribina je počela uvodnim riječima moderatorice Angele Šokac Marković.

O vjerskom životu bačkih Hrvata, odnosno svojih naselja govorili su predsjednik Hrvatske samouprave Bačko-kiškunske županije Joso Šibalin (Santovo), predsjednica HS Kalače Marija Ivó i predsjednica HS Kaćmara Teza Balažić. Oni su ukratko predstavili crkveno-vjerski život svojih zajednica. Vjerski život bačkih Hrvata, osim možda Santova gdje je hrvatska zajednica ravnopravno zastupljena u župi, odvija se prije svega zahvaljujući zalaganju mjesnh hrvatskih samouprava i crkvenih pjevačkih zborova koji organiziraju priredbe, misna slavlja i susrete zborova, hodočašća, obnavljaju križeve krajputaše i druge sakralne spomenike.

Najveći problem i dalje predstavlja nedostatak svećenika koji bi mogli služiti mise na hrvatskom jeziku, a za razne prigode pozivaju se hrvatski svećenici iz Vojvodine i Hrvatske. Nakon završetka tribine predstavljen je Hrvatski katolički kalendar za 2022. godinu. O nastanku, sadržaju, koncepciji Kalendara govorila je glavna urednica Lilla Trubić.

Stipan Balatinac / Hravtski glasnik / MCC

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content