Tri hrvatska filma na festivalu u Trstu

3 min čitanja

Dugometražni igrani film ‘Zvizdan’ redatelja Dalibora Matanića otvorit će 27. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Trstu, koji će se održati od 22. do 30. siječnja u tom talijanskom gradu.

Za festivalske nagrade u dokumentarnoj i kratkometražnoj igranoj konkurenciji natječu se ‘Bolesno’ redatelja Hrvoja Mabića, ‘Piknik’ Jure Pavlovića i ‘Šetač’ Filipa Mojzeša, dok se u ostalim programima prikazuju animirani film ‘Čoban’ Matije Pisačića te manjinska koprodukcija ‘Četiri putovnice’ redatelja Mihajla Jevtića.

Čast otvorenja 27. izdanja festivala pripala je nagrađivanom ‘Zvizdanu’ Dalibora Matanića, koji se prikazuje izvan konkurencije. Nakon projekcije u petak, 22. siječnja, uslijedit će i koncert glazbenika Alena i Nenada Sinkauza, koji potpisuju glazbu za Matanićev film.

U konkurenciji dokumentarnih filmova bit će prikazan film ‘Bolesno’ redatelja Hrvoja Mabića, koji prati djevojku koja se nastoji suočiti s teškom traumom iz prošlosti te se ponovno uključiti u svakodnevni život. Film je nastao u produkciji Fade Ina, Zagreb filma i Drugog plana.

Konkurencija kratkometražnih naslova donosi dva ostvarenja iz Hrvatske: višestruko nagrađivani ‘Piknik’ Jure Pavlovića, nastao u produkciji Sekvence, te ‘Šetača’ redatelja Filipa Mojzeša, nastalog u produkciji DA Filma. Program animiranih filmova donosi pregled najboljih animiranih ostvarenja iz središnje i istočne Europe, a u sklopu tog programa prikazuje se nagrađivani film ‘Čoban’ autora Matije Pisačića, nastao u produkciji Zagreb filma.

Novi program ‘Born in Trieste’ ove će godine prikazati nove naslove ‘rođene’ na koprodukcijskom forumu When East Meets West, a među njima je i manjinska koprodukcija ‘Četiri putovnice’ redatelja Mihajla Jevtića. Film je osobno putovanje redatelja kroz mikrokozmos obitelji i prijatelja, ispričan kroz slike današnjice, arhivske snimke ‘super osmice’ te animirane sekvence snova i sjećanja. Film je nastao u produkciji Parabellum filma iz Berlina te koprodukciji hrvatskog Fade Ina i Film The World iz Beograda.

U industrijskom programu festivala, u sklopu sekcije Last Stop Trieste posvećene kreativnim dokumentarnim filmovima u završnoj fazi produkcije predstavit će se tri projekta, od kojih su dvije domaće produkcije: ‘Iza lica zrcala’ redateljice Katarine Zrinke Matijević Veličan i produkciji Factuma, te manjinska koprodukcija ‘Zašto je Dragan napravio orkestar’ redatelja Nikole Spasića, u produkciji srpskog Rezona i hrvatskog koproducenta Menorah filma. Također, u Trstu će u sklopu foruma When East Meets West u ponedjeljak, 25. siječnja, u 19 sati, u Starhotels Savoia biti objavljeni rezultati natječaja za razvoj koprodukcijskih projekata inicijative RE-ACT (Regional Audiovisual Cooperation and Training), koju su pokrenuli Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar i Audiovizualni fond pokrajine Furlanije-Julijske krajine.

Ostale informacije potražite na službenoj stranici festivala.

(Culturenet)

Podijeli ovaj članak
Skip to content