Tragovima naših predaka – stručno putovanje kroz Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu

3 min čitanja
Hrvati i Mađari s hrvatskim korijenima iz Budimpešte, Kalače i Kečkemeta, njih 29-ero, od 22. do 26. listopada boravili su na stručnom putovanju s ciljem istraživanja podrijetla svojih predaka i kulturne baštine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ovaj projekt ostvarila je Hrvatska samouprava Starog Budima na inicijativu njezina predsjednika, Attile Szoboszlaija, a u suradnji s Hrvatskom samoupravom grada Budimpešte i Hrvatskom samoupravom Novog Budima pod stručnim vodstvom profesora Dinka Šokčevića.
Jedan od ključnih ciljeva ovog putovanja je istraživanje franjevačkih samostana koji su igrali značajnu ulogu u povijesti Hrvata u Mađarskoj. Prva postaja putovanja bila je u Osijeku gdje su sudionici razgledali povijesni dio grada i samostansku crkvu sv. Križa u Tvrđi. Tijekom ovih 5 dana putnici su još posjetili Franjevački samostan svetog Petra i Pavla u Tuzli, Franjevački samostan i crkvu sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci, Franjevački samostan Duha Svetoga i Muzej samostana u Fojnici, Franjevački samostan sv. Katarine i Muzej Franjevačkog samostana u Kreševu, te Franjevačku crkvu i samostan sv. Petra i Pavla u Mostaru, gdje su imali priliku upoznati se s duhovnom baštinom i poviješću svojih predaka.
Također su posjetili Hrvatski kulturni centar “Sveti Franjo” i Katolički školski centar “Sv. Franjo” u Tuzli uz posredovanje nekadašnjeg hrvatskog veleposlanika u Mađarskoj, a sada generalnog konzula RH u Tuzli, g. Ivana Bandića kako bi razgovarali o pitanjima od interesa za svoju zajednicu i jačali međunarodne hrvatske veze.
Jedna od ključnih stanica na ovom putovanju bio je posjet Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i njezinoj crkvi čije zidove krasi križni put u mozaiku slikara Zlatka Price. Posebno je emotivan bio posjet izvoru rijeke Bune u Blagaju, mjestu od povijesne važnosti za bunjevačke Hrvate.
Osim religijskih aspekata, putnici su istražili i kulturnu baštinu svojih predaka. Posjet Bunjevačkom muzeju u Senju bila je prilika da se otkrije bogata baština bunjevačkih Hrvata, koji su također ostavili svoj trag u povijesti ovog područja.
Poklon knjige franjevcima osim spomenutih samouprava podijelilo je i Neprofitno poduzeće za kulturnu, informativnu i izdavačku djelatnost „Croatica“ koje priprema i putopisni dokumentarac o tom stručnom putovanju.
Podijeli ovaj članak
Skip to content