Tradicionalni humanitarni Božićni koncert HPD-a „Lipa“

4 min čitanja

Tradicionalni humanitarni Božićni koncert Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa“ ove će se godine održati u crkvi Preslavnoga Imena Marijina u Donjem gradu u Osijeku – u subotu, 17. prosinca 2022. s početkom u 19 sati.

25. prosinca 1993. godine, nakon večernje božićne mise, lipaši su prvi put stali ispred oltara crkve sv. Mihaela arkanđela u baroknoj Tvrđi i počeli svojim sugrađanima širiti božićnu radost onako kako najbolje znaju – pjesmom. Koncert „Lipe“ na sam dan Božića pratili su brojni posjetitelji, obitelji i prijatelji sadašnjih članova, bivši članovi, a odnedavno i roditelji najmlađe generacije pjevača – drugim riječima, velika lipaška obitelj. Zbog te sinergije zbora i publike, u ozračju božićnoga duha, ovaj je koncert mnogima najljepši događaj u godini. Nažalost, ta je lijepa tradicija nakratko prekinuta zbog pandemije pa koncert nije održan na Božić 2020. godine. Prošle je godine koncert održan u dvorani Kulturnoga centra Osijek, a ove će se godine održati u prelijepoj crkvi Preslavnoga Imena Marijina u Donjem gradu.

Koncert će otvoriti dječji zbor HPD-a „Lipa“, a u drugom dijelu koncerta predstavit će se stariji lipaši s dvadesetak lijepih adventskih i božićnih pjesama. Zborske nastupe obogatit će više solističkih dionica lipaša uz instrumentalnu pratnju u pojedinim skladbama. U središnjem dijelu koncerta nastupit će gosti: Župni zbor crkve Svetoga Trojstva iz Sremskih Karlovaca, vokalna solistica Svetlana Palada iz Novoga Sada, a uz mješoviti zbor HPD-a „Lipa“ nastupit će i dječački sopran Ivan Bulić te bubnjarska skupina RitmOS.

Ovogodišnji Božićni koncert održava se uz potporu Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. Suorganizator koncerta je Hrvatski kulturni centar Novi Sad, a projekt prekogranične suradnje sufinancirao je Grad Novi Sad. Posebna zahvala velečasnom Filipu Perkoviću koji je omogućio održavanje ovoga koncerta u prelijepoj crkvi Preslavnoga Imena Marijina.

Kao i prethodnih godina koncert ima humanitarnu namjenu, a novčani prilozi ove će se godine donirati udruzi malih dijabetičara MaDi Osijek koja pruža podršku i pomoć djeci i mladima koji imaju dijabetes tipa 1 te njihovim obiteljima. Udruga provodi edukacije po školama i vrtićima, nastoji senzibilizirati širu javnost te upoznati je s problemima i predrasudama koje su sveprisutne. Plava boja zaštitni je znak dijabetesa te simbolizira svakodnevnu borbu s kojom se susreću mali dijabetičari. Dijabetes tipa 1 i tipa 2 razlikuju se u mnogočemu. Dijabetes tipa 1 autoimuna je bolest. U Hrvatskoj od dijabetesa tipa 1 boluje oko 15 000 osoba. Namjena je donacije nabavka paketića sa zdravim slasticama bez šećera i školskim priborom za djecu, nabava dijabetičkih pomagala i slikovnica Šećer koje djeluju edukativno i velika su podrška djeci s novootkrivenim dijabetesom. Posjetitelji će biti pozvani da daju dobrovoljne novčane priloge u posebno označene kutije ili na navedeni račun.

HRVATSKO PJEVAČKO DRUŠTVO ,,LIPA”
Trg Vatroslava Lisinskog 1, 31000 Osijek, tel: 098/437468
IBAN: HR7223400091110020179, MB: 3369064
OIB:12876293857
HUMANITARNA NAMJENA BOŽIĆNOGA KONCERTA

Tekst: Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa”

Tradicionalni humanitarni Božićni koncert HPD-a „Lipa“

Podijeli ovaj članak
Skip to content