Tradicionalna “Dužijanca” održana 113. put u Subotici

2 min čitanja

Ovogodišnja, 113. “Dužijanca” okončana je tradicionalnom i simboličkom predajom kruha od ovogodišnjeg žita gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću

Tradicijska zahvala Bogu za plodove žetve, svečanost koju bunjevački Hrvati nazivaju „Dužijanca“, priređena je u nedjelju 13. kolovoza u Subotici, kao završna manifestacija niza prigodnih programa započetih u travnju Blagoslovom žita. “Dužijancu” su organizirali istoimena Udruga bunjevačkih Hrvata i Grad Subotica, a slavlje je počelo svečanom misom zahvalnicom u katedrali Svete Tereze Avilske. Uslijedila je simbolična procesija sudionika žetvenih svečanosti koji su, odjeveni u bunjevačke narodne nošnje, u mimohodu prošli središnjim subotičkim ulicama do trga ispred Gradske kuće.

Ovogodišnja, 113. “Dužijanca” okončana je tradicionalnom i simboličkom predajom kruha od ovogodišnjeg žita gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću.

Primajući kruh, Bakić je istaknuo da “Dužijanca”, organizirana s Udrugom bunjevačkih Hrvata, simbolički predstavlja i “praznik zajedništva”, koji oslikava “svu ljepotu i raznolikost” Vojvodine i Srbije. Bakić je naglasio da u Subotici žive “pripadnici više od 20 nacionalnih zajednica” koje Grad “brižljivo čuva”. On je poručio da će gradska uprava Subotice i ubuduće pružati potporu hrvatskoj nacionalnoj zajednici, jednako kao i svim manjinskim zajednicama na teritoriju te multinacionalne općine. Bakić je istaknuo nadu da će “Dužijanca” još zadugo biti “jedna od najznačajnijih manifestacija” u Subotici. “Dužijanci” su nazočili veleposlanik RH u Beogradu Hidajet Biščević, predstavnici Vlade Srbije, Grada Subotice, Hrvatskog nacionalnog vijeća, brojnih udruga, velikodostojnici Subotičke biskupije i lokalno svećenstvo.

“Dužijanca” je ove godine prethodno priređena i u Mostaru i Blagaju.

Izvor i foto: HINA/ Velimir ILIĆ/ ik

Podijeli ovaj članak
Skip to content