Tradicijsko slavlje Jurjeve u Americi

3 min čitanja

Na proslave se Hrvati okupljaju, razvesele i obnove obiteljske i prijateljske veze. Šteta bi bilo propustiti proslavu Jurjeve, ne samo zbog blagdana, već i zbog tamburaškog koncerta koji se priprema za taj vikend u travnju. Postalo je to blagdansko okupljanje Ogulinaca i njihovih prijatelja

 

Održana je tradicionalna proslava Jurjeve, po običajima Ogulinskog Zagorja, u malom rudarskom naselju Cokeburgu, gdje su se mnogi hrvatski doseljenici naselili koncem 19. i početkom 20. stoljeća, i gdje se vjerno se čuva i promiče hrvatska kulturna baština i pučki običaji. Na proslave Jurjeva Hrvati se okupljaju, razvesele i obnove obiteljske i prijateljske veze. Šteta bi bilo propustiti proslavu Jurjeve, ne samo zbog blagdana, već i zbog tamburaškog koncerta koji se priprema za taj vikend u travnju. Postalo je to blagdansko okupljanje Ogulinaca i njihovih prijatelja.

Sadržaj je približno isti unatrag nekoliko desetljeća. Domaćini, odsjek 354 „St. George“ i dva tamburaška i folklorna zbora, omladinski i odrasli, St. George“ ili Sv. Juraj, pripremaju dvosatni koncert i u goste pozivaju jedan ili dvadruga  tamburaška zbora .Koncert se priređuje u subotu navečer a potom traje zabava i narodno veselje duboko u noć. Uz te kulturne i tradicijske sadržaje, vjerno se pazi na jela hrvatske kuhinje. Kakvo bi to bilo slavlje bez dobre hrvatske sarme, ćevapčića i janjetine s ražnja? Svakako, tu su krumpir i kupus salate, orahnjače te štrudla od sira i jabuka i uvijek dobrodošle palačinke.

Na ovogodišnjem koncertu su sudjelovala dva već spomenuta tamburaška zbora – omladinski i odrasli – „St. George“ iz Cokeburga, Jadran Beaver Valley Jr. Tamburitzans iz Aliquippe (PA) i Croatian Folklore Ensemble  iz Detroita, Michigan. U izvođenju programa, bilo je mladih sudionika od 4. godine pa naviše, njihovih roditelja, baka i djedova u gledalištu.  . St. George Jr. Tamburitzans Ensemble doveo je u svoje redove dvije vrlo talentirane osobe i nekadašnje maturante ansambla, Kristu Gush i Marka Kochisa, koji uz pomoć umjetničkih i glazbenih direktora Marlene i Daniela Kochis ate Bernadette Luketich-Sikaras i Dereka Hohna, već na početku odaju stručnost, prirodnu nadarenost i sigurnost u prenošenju znanja na djecu. Poslije koncerta, za zabavu gostima svirao je VIS Pittsburgh Trubaduri a u nedjelju Mikey Dee orkestar.

Vrhunac slavlja, u nedjelju, bio je dolazak u procesiji na sv. misu u St. Katharine Drexel Parish, u Bentleyville, uz svirku tamburice. To je ostavilo lijep dojam na vjernike i mještane ovog mjesta a i vlč. Edwarda L. Yuhasa, koji je služio misu. U propovjedi je uz molitve za Ukrajinu spomenuo i molitve za stradalnike nedavnog potresa u RH i BiH.

 

Tekst: Franjo Bertović

Podijeli ovaj članak
Skip to content