TRADICIJSKA ABECEDA-slovo Đ

2 min čitanja

Slovo Đ- ĐURĐEVAC će nam vrlo zanimljivim prikazom prikazati Hrvatska nastava u Švicarskoj.

Slovo Đ u abecedi predstavljamo kroz podravski grad Đurđevac i Legendu o picokima.

VIDEO

Grad Đurđevac smješten je u sjeveroistočnoj Hrvatskoj, u podravskoj nizini, između dvije prirodno-geografske cjeline; između sjevernih obronaka Bilogore i rijeke Drave.

Legenda o Picokima je nabrojeno puta oslikana i opjevana i neizostavna je tema i motiv svih sfera podravske umjetnosti.

Učiteljice Hrvatske nastave u Švicarskoj sa svojim učenicima su tehnikom kazališta sjena ispričale ovu prastaru priču o dugoj opsadi silne turske vojske Ulama-bega i njegovoj nakani da Đurđevčane, zatočene u Starom gradu, glađu prisili na predaju.

Legenda govori da su ga đurđevački branitelji nadmudrili, jer su po savjetu jedne starice ispalili topom u turski tabor posljednji ostatak hrane, jednog pjetlića – picoka. Prividu izobilja, u kojem se razbacuje hranom, Ulama-beg je nasjeo, napustio Đurđevac, a Đurđevčanima ostavio do danas (kao svoju kletvu) naziv Picoka: „A vi tamo, pernati junaci, što picekima bojeve bijete, ime PICOKA dovijeka nosili! PICOKIMA vas djeca zvala, a unuci vaši ostat će PICOKI“

Oni ga s ponosom nose, a Legendu o Picokima, već više od 50 godina scenski i spektakularno oživljavaju na Picokijadi, pučkoj lipanjskoj kazališnoj igri na otvorenom, na mjestu gdje se i stvarno dogodila legenda, a koja će se i ove godine održati 29. lipnja.

Zbog svog nacionalnog značaja, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske stavilo je Legendu o Picokima pod zaštitu i 2007. godine dodijelilo joj trajni status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Podijeli ovaj članak
Skip to content