Tisuću radova pristiglo na natječaj Glagoljica u dječjem oku i srcu

2 min čitanja

Jedan projekt, koji traje već 16 godina, okupio je 1000 djece, 200 pedagoga, 150 škola i udruga iz 17 zemalja. Pokrenuli su ga Ankica i Ante Karačić iz Iserlohna u Njemačkoj

Jedan projekt, koji traje već 16 godina, okupio je 1000 djece, 200 pedagoga, 150 škola i udruga iz 17 zemalja. Pokrenuli su ga Ankica i Ante Karačić iz Iserlohna u Njemačkoj.
U prosincu 2015. počela su stizati pisma. Nastavilo se i u siječnju. Početkom veljače dobivali smo svaki dan po desetak pisama, tako da smo ih morali početi otvarati I evidentirati. Sada je sve pregledano I evidentirano, za što nam je trebalo 300 radnih sati. Ankici će, nakon odluke žirija, trebati još 100 radnih sati za ispisivanje diploma, zahvalnica I adresiranje pisama. Naime, stiglo je 1000 dječjih radova. Ove godine imamo i 17. zemlju sudionicu – Sloveniju.
Dobili smo radove djece iz svih dijelova Hrvatske: Međimurja, Slavonije, Srijema, Like, Banovine, Istre, Kvarnera, Dalmacije i otoka. Osim škola i vrtića, u natječaju sudjeluju i djeca sa posebnim potrebama, djeca iz dječjih domova i djeca svih nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj. Hrvatska djeca koji žive u susjednim zemljama također su poslala svoje radove.
Svoje crteže poslala su djeca iz Rima, Molizea, Trsta, Ljubljane, Subotice, D. Tavankuta, Tomislavgrada, Berlina …. Stigli su dječji radovi iz Mađarske, Austrije, Italije, Švicarske, Srbije-Vojvodine, BiH, Slovenije, Njemačke. Radove su poslali i iz Hrvatske nastave u Bavarskoj, Hessenu, Stuttgartu, Hamburgu i Berlinu. Dakle iz svih njemačkih država gdje postoji organizirana hrvatska nastava.
S nestrpljenjem očekujemo proglašenje najboljih radova u Gradskoj galeriji u Iserlohnu do kraja ožujka 2016., izložbu u Rimu u svibnju 2016. i u Zagrebu u rujnu 2016.

Tekst: Ante Karačić

  
Podijeli ovaj članak
Skip to content